Основният фураж е доброкачествено люцерново или ливадно сено на воля

Освен сеното се дава и около 500-600 г концентриран фураж на два пъти през деня. През следващите дни концентрираният фураж се увеличава с по 50-100 г до достигане 700-800 г. в края на първата седмица. По-късно количеството на изхранвания концентриран фураж може да бъде увеличено или намалено. Дажбата се определя индивидуално и зависи от млечността.

Най-подходящите концентрирани фуражи са: царевица; ечемик; овес; пшенични трици; богатите на белтъчини - слънчогледов, соев, памуков шрот, грах, фий, соя, бакла и др.

ВАЖНО! Посочените фуражи могат да се дават на овцете и козите поотделно или смлени под формата на концентрирана смеска.

При наличие на царевичен силаж изхранването му в намалени количества (1 кг) може да започне от 4-5-ия ден след раждането. След това се увеличава постепенно, за да достигне до пълна дажба (около 3 кг) към 10-15-ия ден.

Увеличаването на силажа става за сметка на сеното, което след 15-ия ден трябва да участва в дажбата в количество 1-1,5 кг.

След 15-ия ден в дажбата на лактиращите овце и кози могат да се включат и следните сочни фуражи: кръмно цвекло, цвеклови резанки, картофи, тикви и др. - средно по 2-3 кг дневно. Тези фуражи се приемат с голям апетит, стимулират млечността и подобряват храносмилането и усвояването на другите фуражи.