Млад щъркел е бил прострелян в пограничния град Хаджидимово. Патронът засегнал сърцето на птицата и вследствие на това тя получила кръвоизливи от двете очи и клюна. Час по-късно починала, информира Нова телевизия.

Най-вероятно изстрелът е произведен с въздушна пушка. "Щъркелът е млад, вероятно на 3-4 години, тъй като в първите години те не могат да летят. Тежеше поне 4 кг. Щъркелите са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Ако извършителят бъде установен, трябва да му се наложи глоба“, коментира Димитър Попов, който е природозащитник.

За случая са информирани Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Благоевград и организацията „Диви животни“ в София, където птицата е трябвало да бъде настанена за лечение.

Това не е първият случай на посегателство върху птица в района. В края на октомври 2017 г. неизвестни към момента извършители застреляха защитен вид сова. Тя е била открита от строители в покрайнините на града. А няколко месеца по-късно, край река Места, бе открит мъртъв представител на вида орел рибар, който също е защитен. Той бил опръстенен от латвийска орнитологична организация, която имала за цел да проследи маршрута на прелета на птицата.