Отделните видове се отглеждат на различни почвени повърхности
Тирове
За направата на тирове, лехата се набраздява на 50-60-70 см между две бразди. Издигат се тирове, като през няколко метра се прокарват вади. От вътрешната страна на вадите почвата от двата края през няколко тира се придърпва към вадите, така тировете се засичат. Важно е вадите да се укрепят с повече почва и да се притъпкат, за да не се разрушат от водата при напояването.
Тировете са подходящи за домати, пипер, патладжан, краставици, тиквички, зелен фасул и грах, бакла, бамя и др. Този вид на засаждане се препоръчва и в градини с по-тежка почва.
Фитарии
Представляват добре подравнена, най-често с правоъгална форма леха, която е заградена с тирове. Правят се, като тировете на набразденото място се заравят през един. При напояване се покрива равномерно цялата повърхност на фитарията.
На фитарии се отглеждат лук каба, праз, целина, спанак, ряпа, репички. Стават и за пипер, краставици и тиквички, ако почвата е лека и песъчлива.
Високи лехи
Когато се съединят два тира, се образува висока леха. Растенията, отглеждани на висока леха, се напояват чрез натаяване на водата, която тече по браздите.
Високата леха става за различни видове. Отлични резултати се получават при арпаджик, краставици, листен магданоз, както и при разсади от зеле, салати и др.
Разнообразие в градините
През последните години препоръките, които се дават от специалистите по градинарство, малко се пренебрегват. Вече не се спазват точните размери и изчисления при оформянето на лехите. И в това, разбира се, не е фатално, тъй като често любителските градинки са малки и се отглеждат определени зеленчукови видове.
Изключително използваните в други страни много високи лехи, са удобни и лесни за използване от градинарите. С тях градината изглежда много по-подредена и красива.
Те са много подходящи, когато се отглеждат малко на брой зеленчуци и подправки.
СЕМ. ТИКВОВИ
Гнездовата сеитба на краставици, дини, пъпеши, тиквички и тикви е малко по-различна.
Върху тира, лехата, равната повърхност, или във фитарията с мотика се правят леко повдигнати, наклонени на юг гнезда с диаметър 30-40 см.
В средата на гнездото се отваря плитка браздичка. Там се нареждат по 5-6 семена. Накрая се покрива с влажна почва, която е примесена с разложен оборски тор.
При гъсти разсади се прави пикиране
Когато семената за производство на разсад са засети нагъсто, то растенията трябва да се пикират. Така на всяко едно от тях се осигуряват по-добри условия - повече хранителни вещества и вода, достатъчно светлина, което води до правилно нарастване и развитие.
Пикирането е практика при домати, пипер, патладжан и др.
Подходящата фаза за пикиране на растенията е, когато разсадът образува два същински листа. В домашни условия растенията се пикират в единични съдове - саксийки, кофички и др.
Преди пикиране растенията се поливат, като всяко от тях се изважда внимателно. Препоръчително е да се прави с помощта на малка лопатка или нож с тъп връх, с които да се повдига почвата с кореновата система на младите растения.
Растенията да се засаждат по-дълбоко
След изваждането на разсада от съда, в който са били засети, те веднага се засаждат в по-големите саксийки.
Това става с помощта на садило, с което се правят отвори. Правилото е да се засажда на около 2-3 см по-голяма дълбочина, отколкото растенията са били преди това.
След пикирането всяко растение се полива с малко вода, която е със стайна температура. За да се осъществи пикирането без стрес, растенията са поставят на по-хладно и сенчесто място.
Коментари