"Дойдох лично да проверя сигнали, най-вече в медиите, за източването и критично ниското ниво на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, където е прокопан канал, за да изтече водата. Разбрах от кмета на Шабла, че това се прави през последните няколко години. Това не противоречи на плана за управление, приет през 2016-а година - при аварийни ситуации да се намали нивото до определена мярка. Тази мярка се съблюдава. Тук ме информираха, че когато нивото падне достатъчно, изкопът сам се затваря. Така че от тази гледна точка, не виждам проблем." Това каза министърът на околната среда и горите Нено Димов при посещението си край Шабленското езеро.

По думите му, когато е правена промяната през 2016-а година, е направена първо консултация с Института по рибни ресурси, откъдето са казали, че такъв тип дейност, като източването на придошлите води, трябва да приключи достатъчно рано, преди 1-и април, за да може езерото да се възстанови, с оглед размножителния период на рибите. Подобно нещо важи и за птиците. В конкретния случай това се е случило във втората половина на февруари.

"Езерото е наводнило определени имоти и в рамките на този сигнал РИОСВ е разрешила аварийно източване. Това място е оказано като най-прякото между морето и езерето. Навремето е било в другия край, но поради изключително многото тръстика, на практика коренната система не позволява оток. Тук няма строително-монтажни работи, съгласувана е и е спазена процедурата за аварийни ситуации. Няма разрушена дюна. Изпълнява се планът за управление. Има достатъчно време езерото да се възобнови. Водата е бистра в момента, а при отварянето е била тинеста, това помага пречистването на самото езеро, така че този процес е и полезен", обясни министърът.

Нено Димов допълни, че миналият четвъртък е била отворена остта за биоразнообразие, по която се отпускат 22 милиона лева за такъв тип дейност във влажни зони. Специално за Шабленското и Друнакулашкото езеро се отпускат около 5 милиона лева, бенецифиент ще бъде РИОСВ Варна. Това ще помогне да се решат част от проблемите, смята министърът. За пожара Димов обясни, че след като пожарът в района е бил потушен на 4-и март, е изпратена група за оглед. Около 5 дка от територията на резервата са опожарени, но не са установени бедстващи животни. Прокуратурата работи по сигнала.