Правителството прие изменение на Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти.

Предлаганите промени са насочени към облекчаване на участниците в процедурите за възлагане на дейностите и за продажба на дървесина, добита от държавните и общинските горски територии. Съществен момент е въвеждането на ясни и достатъчно подробни за прилагане регламенти за реда и начина на провеждане на електронните търгове за продажба на дървесина. Целта е постепенно увеличаване на продажбите и възлагането на дейности чрез електронни търгове и конкурси при наличие на ясен нормативен регламент. Така ще се облекчи участието на кандидатите, като се пести време и финансови средства. Неприсъствената електронна форма на провеждане на процедурите дава възможност за участие на заинтересовани лица от цялата страна, повишавайки достъпността.

При сега действащите разпоредби, участниците предоставят значителен брой документи, достигащ до 55-60 броя при различните процедури, което представлява съществена административна тежест при подготовката на документите за участие в процедурите. Чрез промените ще се намалят изискуемите документи, които ще бъдат заменени с декларация за изпълнение на техническите, професионалните и други изисквания на възложителите, респективно продавачите.