Със затоплянето на времето и най-вече с просъхването на почвата започват сеитбите на открито в градината. Много важно условие е почвата да може да се обработва, без да е кална.

Тъй като България се различава с изключително разнообразни климатични условия, естествено е засяването да започне първо в най-топлите райони на страната. Масово обаче директните сеитби в лехите започват около средата на март.

Първо се засяват или засаждат най-студоустойчивите зеленчуци. Това са грах, лук, чесън, моркови, репички, спанак, подправки и др.

Малко по-късно, когато почвата се затопли над 10 градуса, се засяват по-топлолюбивите зеленчуци. Това са фасул, краставици, дини, пъпеши, тиквички, тикви и др.

По-ранното засяване е много важно за културите, чиито семена поникват по-бавно - магданоз, моркови, лук.

Добре подготвено сеитбено легло

За да поникнат дружно семената, а по-късно растенията да се развиват изравнено, е препоръчително почвата да се обработи много добре.

По технология е добре подготовката на лехата да е започнала още през есента. Тогава преди прекопаването се разхвърлят и фосфорните и калиевите торове, както и оборският тор.

През пролетта почвата се наситнява и довежда до т. нар. градинско състояние.

Това е изключително важно, тъй като повечето зеленчукови семена са много дребни и в добре подготвена среда поникват без проблеми. От значение е и за коренполодните видове, тъй като ако почвата е на буци, те нарастват неправилно и се деформират.

Високите лехи са най-топли

Препоръчително е ранните зеленчуци да се сеят във високи лехи. Те се загряват по-бързо и са по-топли.

Някои от тях се правят много високи, като от всички страни се заграждат с дъски, камъни, плочи или други материали.

Такива лехи могат да се разположат на различни места в градината, а също и между тревните площи.

Какви са начините за директно засяване

Определят се от вида и големината на семената

Разпръсната сеитба

Такъв вид сеитба може да се прави на всички видове лехи, както и на равна ненабраздена повърхност. При нея семената се разхвърлят равномерно с ръка. След това се заравят внимателно чрез накопаване с мотика или гребло. Може и да се покрият с тънък слой рохкава влажна почва.

Разпръснато се сеят магданоз, спанак, моркови, репички, ряпа.

Редова сеитба

Самото име подсказва, че зеленчуците се отглеждат в редичка. За целта с малка мотичка се отварят малки браздички, в които се пускат семената. Разстоянието между семената е различно, според вида на културата. Браздичките се покриват с влажна рохкава почва.

Тази сеитба е по-добра от разпръснатата, тъй като при нея могат да се контролират гъстотата и дълбочината на засяване.

Гнездова сеитба

С мотика се отварят ямки. В тях се засяват на 2-3 см едно от друго по няколко семенца. Покриват се с влажна почва.

Гнездовата сеитба е подходяща за фасул, грах, бакла, бамя и др.

Подготовка на семената

Поставятза няколко часа във вода

Ако преди сеитба обработите семената, ще подпомогнете семената да покълнат по-бързо. Има различни методи, за да направите това.

Сред най-лесните и практикувани от любителите градинари, е поставянето на семена във вода, а от по-новите - обработката им с растежни регулатори.

Препоръчително е да се стимулират семената на зеленчуковите култури, които поникват по-бавно. Такива са магданоз, целина, моркови, лук. Добре е да се направи и при видове, които се сеят по-късно - краставици, дини, пъпеши, тикви. А също и когато по някаква причина сеитбата закъснява значително.

Семената се поставят в хладка вода при стайна температура. Продължителността е различна в зависимост от видовете.

Колко време е необходимо при различните видове?

Семената на краставици, дини, пъпеши, тикви се държат във вода за 8-12 часа.

При моркови, магданоз, целина - 50-60 часа. Тук е необходимо водата да се подмени няколко пъти.

След извежданото от водата семената леко се подсушават. Сеят се във влажна почва, температурата на която е достигнала необходимите за културата стойности. Ако почвата е суха и студена, може да загинат. 

Рътенето е бърз метод

При този метод семената се поставят върху навлажнена филтърна или домакинска хартия, зебло, памук или друг подходящ материал, който задържа вода. Съдът се държи в помещение с температура 20-25 градуса. Добре е семената да са наредени едно до друго, когато са по-едри. Ако са дребни, периодично трябва да се разбъркват, за да не загният.

Когато на около 5% от семената се покажат кълнчетата, рътенето се прекратява.

Така подготвените семена се засяват в добре обработена, топла и влажна почва.

Водният лук се отглежда с разсад

Водният лук или каба, както по-често се нарича, се отглежда чрез разсад. За целта разхвърляйте върху почвата 200-300 грама добре разложен оборски тор на 1 кв. м и след това обработете добре.

Оформете висока леха с ширина 1 м и дължина по желание. Когато почвата е по-тежка, лехата трябва да е по-висока, а ако е по-лека - съответно е по-ниска.

Семената се разпръсват равномерно и се покриват с 2-3 см рохкава почва. Необходимо е почвата леко да се уплътни, за да се осигури едновременно поникване на растенията.

Кои видове първо се сеят

Те са сред най-студоустойчивите зеленчуци

Грах

Сеитбата в градината започва с граха, тъй като е много студоустойчива култури.

Градинарите трябва да знаят, че сортовете с гладки семена поникват при температура 4-5 градуса, а тези с набръчкани - при 6-7 градуса.

През цялото си развитие растенията изискват по-умерени температури и затова грахът се отглежда като ранна култура.

Сеитбата се прави на редове, като разстоянието между тях е 15 см, а вътре в реда между растенията - 5 см.

Бакла

Баклата също издържа на студ. Тя може да се засява както през есента, така и рано през пролетта. Семената поникват при температура 6 градуса, но оптималната за развитието на растенията е около 20 градуса.

Баклата се сее в редове при разстояние 60-70 см, и 6-8 см в реда. Дълбочината на засяване е 6-7 см. Подходящо е и гнездовото засяване - 50-60 см между редовете и 40 см между гнездата. Във всяко гнезда се поставят по 3-4 семена.

Летен чесън

Летният чесън се отличава с по-малка луковичка - скилидките са по-дребни и повече на брой. Този вид чесън е по-устойчив и затова е подходящ за съхранение.

Летния чесън се сади в браздички. Разстоянието между тях е 15-20 см, а вътре между скилидките - 10-15 см. Дълбочината е 6-7 см.

Моркови

За по-ранна продукция от моркови, семената се сеят сега. За морковите се избира слънчево място. Почвата трябва да е по-лека, глинесто-песъчлива, рохкава. При по-тежка - кореноплодите се деформират.

Семената на морковите поникват много бавно. Затова предварително се поставят във вода.

Препоръчително е да отглеждате морковите на лехи. Семената се засяват на 2-3 см дълбочина.

Магданоз

Магданозът може да се сее навсякъде в градината, дори и на по-сенчесто място. Препоръчително е обаче почвата да е богата на хранителни вещества и добре обработена.

Сеитбата се прави много плитко - на 1 см, отгоре се покрива с малко почва.

Репички

Внимавайте с дълбочината на сеитба. Ръководете се от правилото: кръглите - почти на повърхността на почвата, продълговатите - на около 3 см дълбочина.

За да не са люти репичките, отглеждайте ги ги на леки почви. Освен това поливайте редовно посева, защото засушаването допълнително засилва лютивината.

След като поникнат репичките, се преценява гъстотата им. Ако има нужда, се прореждат.