При приготвянето на млечния хляб Хокайдо се използва техниката тан-джун. При нея брашното и течността (прясното мляко) се загряват до около 65 градуса. Това води до желиране на нишестето в брашното. Добавянето на тази паста към тестото прави изпечения хляб мек и пухкав.
Продукти:
За тан-джун: 2/3 ч. чаша вода, 1/3 ч. чаша брашно, 1/3 ч. чаша прясно мляко
За тестото: 800 г брашно, 1/2 ч. ч. сухо мляко, 1/2 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. вода, 2 яйца, 3/4 ч. ч. прясно мляко, 4 суп. лъж. масло, 1 ч. лъж. сол, 4 ч. лъж. мая
Приготвяне:
За тан-джун: В малък съд смесете брашното и водата и поставете на слаб огън. Разбърквайте внимателно с тел. Веднага след като сместа се сгъсти (при бъркането остават следи), отстранете от огъня и оставете да се охлади.
В малка тенджера смесете млякото, водата, разбитите яйца, захарта, солта и маслото. Добавете охладения тан-джун и добре разбъркайте.
Отмерете брашното, изсипете в дълбока купа и направете в средата кладенче. Сипете там маята в него. Добавете сместа с тан-джун. Омесете добре тестото в продължение на 15 минути на ръка или с помощта на кухненски робот. Оставете да почива един час, за да се надигне. Когато тестото е готово, разделете го на 8 топки. Всяка топка розточете в овал. Прегънете дългите страни към средата и направете руло. Подредете рулата в предварително намазана с масло тава. Оставете тестото за още един час. Намажете отгоре с глазура от прясно мляко и разбит жълтък.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете млечния хляб Хокайдо в продължение на 40 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 5 минути преди да го извадите от тавата. След като извадите хляба, оставете го напълно да изстине.
Коментари