Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара.

Продукти:

За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж. захар, 100 г масло, 2 яйца, 1 ч. лъж. сол

За пълнежа: бяло сирене, зелени подправки (копър, босилек, спанак), заквасена сметана

Приготвяне: Първо се заемете с приготвянето на закваската. В купичка смачкайте маята и прибавете половината от млякото. Добавете захарта и една четвърт от брашното. Покрийте съда с кърпа и изчакайте да се появи пенлива шапка (да шупне). В голяма купа смесете маята с останалото мляко (предварително леко затоплено) и с брашното.

Покрийте и оставете на топло за около час. Не забравяйте от време на време да разбърквате тестото. Разтопете маслото на водна баня и го оставете малко да изстине.

Добавете топлото разтопено масло към тестото. Разбийте яйцата и добавете и тях. Разбъркайте отново, покрийте и отново върнете на топло за още за 20-30 минути. През това време обемът на тестото ще се удвои.

Загрейте тигана и намажете с масло. Сипете половин черпак от тестото и разстелете по дъното. Пържете по 1-2 минути от всяка страна. Палачинките са готови.

За пълнежа смачкайте сиренето. Зелените подправки почистете и нарежете на ситно. Смесете със сиренето. Добавете заквасената сметана.

Намажете палачинките със млечния пълнеж и завийте. При сервирането може да украсите с листенца пресен босилек.