Какви условия трябва да им осигурите?

Гъските започват да снасят яйца на 275-дневна възраст и това продължава 5-6 години. Но опитните птицевъди държат едрите носачки до 4-5-годишна възраст, след което ги колят.

Пролетта е сезонът, в който гъските започват да снасят. За да се случи това, трябва да разполагат с удобен полог.

При силен стрес, постоянна тъмнина в помещението, лошо хранене и при недостиг на витамини птиците може въобще да не започнат да снасят.

От стопанина зависи колко гъши яйца ще получи.

Добре снасят само птиците, които са добре хранени, но не и затлъстелите. Може да проверите охранеността на гъската, като опипате крилата й. Ако по тях изпъкват напипващите се мастни топчета, значи, че сте се престарали с интензивността на изхранване.

Освен това полозите на носачките трябва да комфортни и безопасни.

Гъските не трябва да се бият за полог затова всяка птица трябва да разполага със собствено място.

Наблюдавайте поведението на бъдещите носачки. Те често избират да снасят в стари кошници, тъй като в тях се чувстват в безопасност. Основният критерий за удобен полог е да достатъчно голям.

Гъските са нервни и срамежливи птици: не могат да снасят яйца пред всички и на силно осветление. Затова е най-добре полозите им да се правят в тъмни ъгли, по-далеч от хора.

В природата гъските живеят на двойки, затова не трябва да товарите един гъсок с повече от 3-4 самки. Гъсокът няма да се справи с голям харем и част от гъските ще се окажат неоплодени.

След като гъските започнат да снасят, за да са здрави, ги хранете с покълнало зърно.

Осигурете достатъчно полози, за да не се бият гъските за тях
Осигурете достатъчно полози, за да не се бият гъските за тях
Големи яйца снасят едрите гъски
Големи яйца снасят едрите гъски