В продължение на шест години учени от Сингапур изучаваха ефектите от гъбената диета върху интелектуалните способности и възприятия на възрастните хора. И накрая те откриха причината за благотворното въздействие на гъбите върху мозъка.
Леката когнитивна недостатъчност (MCI) все още не е деменция, но има доказателства, че едното води до другото. Пациентите с MCI обикновено са все още в състояние да се грижат за себе си и да изпълняват домакински задължения, но не могат да се справят със сложни когнитивни задачи. Това заболяване е налице при повече от 6% от възрастните хора над 60 години, а след 85 години процентът му нараства до 37%.
От 2011 до 2017 г. учените от Националния университет в Сингапур проучиха различни групи възрастни хора, които ежедневно консумират различни количества гъби. Те установиха, че тези, които ядат повече от две стандартни порции гъби на ден, са с 50% по-малка вероятност да получат MCI. Като цяло в изследването са участвали повече от 600 души.
Една порция е равна на чаша варени гъби с тегло около 150 грама. Менюто на участниците в експеримента включва мед, стриди гъби, гъби шийтаке и печурки. Учените предполагат, че други видове гъби имат същия ефект.
Когнитивните способности бяха оценени по време на интервю въз основа на IQ теста на Уекслър. На участниците бяха зададени въпроси за техните условия на живот, медицинска история, психологически фактори и хранителни навици. Освен това, те взеха кръвни тестове, измериха теглото, височината, силата на захват и скоростта на ходене, а също така проведоха бързи тестове за възприятие, депресия и тревожност.
Предполага се, че причината за терапевтичния ефект на гъбите е в сравнително високата концентрация на ерготионеин, антиоксидант и противовъзпалително вещество, които организмът може да произвежда самостоятелно, но това трябва да бъде стимулирано от определени продукти. Хипотезата се потвърждава от по-ранни проучвания, които показват, че при пациенти с MCI нивата на ерготионин са намалени.
В допълнение, благоприятен ефект оказват компонентите на гериценон, еринацин, скабронин и диктиофорин, които са способни да повишат нервния растежен фактор. Тези биоактивни вещества могат да потиснат производството на бета-амилоиди, фосфорилирани тау протеини и ацетилхолинестерази, които са свързани с деменция.
Сега сингапурските учени планират да проведат рандомизиран контролен опит, по време на който участниците ще получат пречистен еротионеин и други компоненти от растителен произход.
Коментари