Учените проведоха изотопен анализ на костите на свине, намерени в околностите на Стоунхендж, и установиха, че те са попаднали в археологическия обект от цяла Великобритания.

Според Ричард Маджвик от Университета в Кардиф, в Стоунхендж още в началото на миналия век са намерени останки от няколкостотин прасета, изядени по време на ритуални празници. Сега учените са ги изучили с помощта на съвременни технологии и са стигнали до любопитно заключение. Животните са донесени от различни части на съвременна Великобритания, въпреки че нищо не е пречело на участниците в празника да купуват местно месо, а не да транспортират прасета, които не са били адаптирани към пътуването на стотици и хиляди километри.

Според Маджвик може да са съществували определени правила, които да накарат празнуващите да донесат свинете си. Той и колегите му вярват, че доставката на животни от различни региони на страната предполага важната роля на такива паметници в живота на всички жители на бъдещата Британия, които са знаели и почитали съществуването на такива паметници, пише списание Science Advances.