При осигуряване на необходимите хранителни вещества на кокошките носачки сред най-важните макроелементи, които се нормират, са калцият и фосфорът.

Основна част от калция в дажбата на подрастващите птици се използва за формиране на костната им система, докато при птиците яйценосно направление - за формиране на черупката на яйцата.

При това за организма на носачките е вреден не само дефицитът, но и излишъкът на калций в дажбите. Той води до намаляване на ефективността на конверсия на фураж.

Фосфорът играе важна роля за получаването на енергия, както и за превръщане на сложните форми на хранителните вещества в по-прости. Той влиза в състава на многобройните ферменти на биокатализаторите. Едновременно с калция фосфорът изпълнява важна функция при формирането на костната система.

При нарушаване фосфорно-калциевата обмяна се наблюдава намаляване на апетита при носачките, снесените яйца са дребни и с тънка черупки, не са годни за инкубация, при птиците се наблюдава размекване на костите, порьозност на тръбестите кости, удебеляване на растежните хрущяли и др.