Не допускайте пролетен бум на кокцидиоза и трихофития от зимния период да се проявят с нова сила в началото на пасищния период

Жени Владинова

С настъпването на пролетта от Европейския ветеринарен съюз(Food and Veterinary Office - FVO), както и Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) напомнят на фермерите, че имунитетът на животните е намален и недолекувани заболявания през зимния период могат да избухнат с нова сила. Стартирането на пасищното отглеждане на добитъка радва животновъдите, въпреки че тревата не е много, но за сметка на това добитъкът прекарва по-голяма част от времето на чист въздух след зимното оборно отглеждане. За да достигнат необходимото кланично тегло, част от животните остават на изхранване в обора, но останалото стадо започва да излиза на паша.

В началото на пасищния сезон на първо място по опасност са кожните паразити mкоито не закъсняват да нападнат животните с настъпването на топлото време. Разпространението на кожните паразити е крайно нежелателно, тъй като те пречат на нормалното увеличаване на теглото на животните. Опаразитеното животно губи апетит и през по-голяма част от деня се опитва да се избави от сърбежа, вместо пълноценно да пасе. Във ветеринарните аптеки се предлагат най-различни спрейове за борба с кожните паразити. Тези съвременни препарати са абсолютно безвредни за добитъка, премахват сърбежа и унищожават паразитите за дълъг период от време. Освен това активните вещества попиват в кожата и кръвта на животното и навлизат в кръвоносна система. Така се създава защитен слой, който не позволява паразитите да проникнат в кожата на животното.

Вторият проблем е кокцидиозата при подрастващи телета Става дума за заразна болест, причинявана от кокцидии. В подобни случаи е най-добре говедовъдите да се обърнат към ветеринарен лекар, въпреки че болестта не е опасна за човек.

Ветеринарите напомнят и за друг проблем кожна гъбична инфекция - трихофития

Често пъти заболяването минава, щом добитъкът излезе на паша. Но е възможно в някои отделни случаи да се наложи ветеринарна намеса. Важното в случая е, че открие ли се трихофития, всички телета, навършили едномесечна възраст, трябва да бъдат ваксинирани. Както и всички заболели животни. Повсеместната ваксинация против трихофития ще помогне да бъдат избегнати масови огнища на заболяването няколко месеца по-късно - през есента.

ВАЖНО! Трихофитията може да се предава на човека, затова ветеринарните специалисти обръщат внимание на фермерите върху необходимостта да вземат необходимите предпазни мерки.

Проблеми на кланиците - едрият метил който паразитира в черния дроб на заразени животни. Опаразитяването става при паша в мочурливи местности, където са разпространени някои видове сладководни охлювчета. Опаразитяването води до смущения в растежа и намалена продуктивност. Затова излизащите на паша животни се обезпаразитяват два пъти - през пролетта и в началото на есенно-зимния сезон. При силно опаразитяване е възможно и еднократно - в края на зимата.

Фермерите, отглеждащи едър рогат добитък, да се грижат за копитата на животните. Редовното почистване и подрязване ще предпази животните от развитието на нектобактериоза по копитата.

Добрите практики и профилактични мерки които трябват да прилагат фермерите, преди животните да излязат на паша, са: обработка срещу кожни паразити; ваксинация против кокцидиоза; лечение на трихофитията; почистване и подрязване на копитата; кастрация на мъжките телета.

Копитата на животните трябва да се почистят и подрежат. Така ще се предотврати развитието на нектобактериоза по копитата.
Копитата на животните трябва да се почистят и подрежат. Така ще се предотврати развитието на нектобактериоза по копитата.
Полагайте грижи и за копитата на дребния рогат добитък - овце и кози
Полагайте грижи и за копитата на дребния рогат добитък - овце и кози
Опаразитяването води до смущения в растежа и намалена продуктивност
Опаразитяването води до смущения в растежа и намалена продуктивност
Ако не са предприети мерки за обезпаразитяване, може да се стигне до сериозни кожни проблеми при животните
Ако не са предприети мерки за обезпаразитяване, може да се стигне до сериозни кожни проблеми при животните