Икономическата ефективност на разплодното стадо изисква поддържане на оптимално количество опрасвания
Свиневъдите трябва да избягват или поне да намалят принудителното бракуване на свине-майки.
Разумното бракуване на свинете майки през най-подходящото време е неразривна част от управлението на стадото, напомнят германски свиневъди (Vereinigung deutscher Schweinezuchter).
Този подход спомага да се поддържа равномерна дейност в свинефермата, като редовно се подменят продуктивните животни. И то без да се нарушава общата производителност на разплодното стадо.
Свиневъдът трябва да е наясно с причините за бракуване на всяка свиня-майка. Той трябва да осъзнае важността да поддържа оптимално количество опрасвания на свинете майки
И да следи средният брой опрасвания на всяка свиня-майка да не е повече от 2,8 годишно.
Доходът от бракуваните свине-майки не трябва да бъде основен фактор на политиката на бракуване. Той трябва да съставлява само около 2 процента от общия доход от продажбите.
Кои са основните причини за бракуване?
1) Доброволно (селекционно) бракуване се прави с цел контролиране на броя опрасвания на свинете майки. Определете максималното количество опрасвания за всяко животно и се придържайте към тази цифра.
Доброволното бракуване се прави също така с цел отстраняване на свине-майки, при които е забелязана недостатъчна производителност.
При такива свине-майки може да се наблюдават следните признаци: трудности с опрасването; недостатъчни размери на приплода; слаба лактация и способност за изхранване на поголовието; слабо изразен майчин инстинкт; намалена продуктивност в сравнение със средната в стадото.
2) Принудително (задължително) бракуване.
Някои фермери смятат, че по принудителни обстоятелства се бракуват прекалено много свине-майки, особено при първите две опрасвания. Но това може да стане причина за влошаване състоянието на свинете майки.
Ето някои типични причини за принудително бракуване: липса на разгонване; неспособност за зачеване (бракуване се препоръчва след първите два неуспешни опита); аборт; куцота; болести
Как да намалите принудителното бракуване?
1) Осигурявайте оптимална селекция на подрастващите женски прасета. Така ще увеличите продължителността на живот на свинете майки.
2) Максимално увеличавайте потреблението на фураж през лактационния период. Това е начинът да предотвратите влошаване на състоянието на организма на животните.
3) Оценявайте състоянието на свинете майки. И по възможност след опрасването и по време на бременността ги хранете индивидуално. Ако това е невъзможно, ги хранете групово. За целта предварително ги обособете в групи.
4) При необходимост се придържайте към пропускане на едно разгонване.
5) Проверявайте краката и копитата на свинете майки след всеки полов цикъл. Дори леката куцота може да намали потреблението на фураж.
Причината е намалената способност на животното да се бори за храна (в групата). Или пък заради намалено желание да се приближава до хранилките с последващо негативно влияние върху производителността му.
6) За избягване на травми на бедрата, копитата и краката проверявайте подът да не е хлъзгав.
7) При инспектиране на животните обръщайте внимание дали всички свине-майки са станали и се разхождат в помещението.
8) Премествайте всички куцащи и болни свине-майки, както и животни без апетит в помещение за възстановяване.
9) Умъртвявайте свинете майки със сериозни травми.
10) Водете отчет на бракуваните свине-майки и записвайте причините за бракуването им.
Използвайте тези данни при месечните проверки на състоянието и продуктивността на свинете майки.
Коментари