За какво пчеларите ще получават по 6,4 млн. лв. годишно

15 март 2019
Пчеларство
9873
Няма снимка
Вече е одобрена петата Национална програма по пчеларство за периода (НПП) 2020-2022 г. Бюджетът за всяка от трите години на изпълнението й е в размер на 6 400 000 лв. В разработването й са участвали представители на браншовите организации в пчеларския сектор.
 

В петата НПП за периода 2020-2022 г. има много нови дейности, които ще бъдат финансирани. Вече е одобрена петата Национална програма по пчеларство за периода (НПП) 2020-2022 г. Бюджетът за всяка от трите години на изпълнението й е в размер на 6 400 000 лв. В разработването й са участвали представители на браншовите организации в пчеларския сектор, информира savetivzemedelieto.bg.

В програмата има включени и нови дейности, който за първи път се финансират.

Мярка А

По мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” такива са разходите за обмен на знания и добри технологични практики при отглеждане на пчелните семейства. Освен за тях финансиране ще бъде осигурено и за провеждането на базари, на които ще се предлагат пчелни продукти от местни пчелари.

Мярка Б

По мярка Б „Борба срещу вароатозата” новите дейности са свързани с проучване за наличие на:

- резистентност на причинителя на вароатозата към финансираните от програмата ветеринарномедицински продукти;

- заболяването нозематоза и разпространението му на територията на страната.

Мярка В

По Мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство“ ще бъдат финансирани и разходи за придвижване на пчелните семейства по време на паша.

Мярка Г

В мярка Г „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти с цел да се помогне на пчеларите да продават своите продукти и да увеличат тяхната стойност“ също има нововъведения. Предвидено е да се осигури финансиране за изследване на хранителните запаси (мед, прашец) на пчелните семейства. Целта ще е да се провери има ли остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми. Така ще може да се установи качеството на хранителните запаси, като част от факторите за доброто презимуване на семействата.

Мярка Е

Мярка Е осигурява финансиране за приложни изследователски програми в областта на пчеларството. Тук попадат мониторинга на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие. Благодарение на него може да се решат проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства. Това е една от честите причини за отслабване на имунитета им, което след себе си води до влошаване на здравословното състояние.

За мониторинга на остатъци от пестициди в пчелите и по четири от новите дейности могат да участват сдружения на пчелари. Те трябва да са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза. Така може да се засили ролята на неправителствения сектор в практическото решаване на част от проблемите в сектора, като свързващо звено между пчеларите и държавните институции.

Още от Пчеларство
0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Наличие на т.нар. гърбаво пило показва, че тя е много стара или има други недостатъци и трябва да се смени или семейството да се придаде към друго, напомнят от pchelata.com.

0

Много добри резултати, особено при по-слабите семейства, се получават, ако междурамията се покрият с летвички /рейки/, дълги колкото горните летви на рамките и широки 11 мм, препоръчват на pchelata.

0

Тази сериозна тема за предстоящата пролет ще обсъждат на 27 март в град Русе Националната служба за съвети в земеделието и Аграрен университет - Пловдив.

0

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

Последни новини
0

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

0

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 30 март ще има мач на легендите на новия стадион на "Тотнъм". Един от най-великите футболисти, днес доказан пияница, Пол Гаскойн обяви, че ще играе в него, съобщиха английски медии. Той носи 4 сезона екипа на "Тотнъм" и е един от най-обичаните играчи в историята на клуба. Потвърждение за мача вече са дали Димитър Бербатов и мн други големи

Голям астероид минава близо до Земята днес. Той е на разстояние по-малко от това мeждy Зeмятa и Лyнaтa. Според учените размерът му е до 40 метра или големината му е приблизително колкото къща, съобщават от HACA. Acтepoидът пpиближaвa cъc c?opocт 5 ?илoмeтpa в ce?yндa. Haблюдeниятa и изчиcлeния пo?aзвaт,

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето.