Австрия ще разработи кодекс за поведение за високопланински пасища, който ще бъде разпространяван сред туристите. Така австрийските власти се надяват да ги защитят от нападението на крави и бикове.

Причината за разработването на необичайна система от правила е процесът срещу местен фермер, който не е могъл да защити германска туристка от нападението на кравите. Инцидентът е станал през 2014 г., когато стадо яростни животни стъпкал до смърт 45-годишна жена, която се разхождала с куче през планинските ливади на Алпите.

Процесът по това дело продължи повече от четири години и приключи в полза на вдовеца на починалата туристка. В резултат на това съдът реши, че фермерът е трябвало да се погрижи за надзора на кравите на пасището и го осъди на глоба от 490 хиляди евро.

Австрийското правителство проведе специално заседание в понеделник, за да обсъди възможни законодателни мерки за разрешаване на такива случаи без големи глоби. Властите са разработили план за действие, който ще повиши личната отговорност на хората и в същото време ще предпази земеделските стопани от големи непредвидени разходи. Включени са препоръки за поведението на туристите и предупредителни знаци за земеделските производители. Отделно се уточняват правила за разходки с кучета из пасищата, тъй като тези животни често са причина за агресивното поведение на кравите.

Окончателният вариант на кодекса трябва да бъде представен през април 2019 г.