Яйцата Бенедикт са идеални за през почивните дни, когато не се налага да бързаме за някъде.

Френската закуска, която завладя света, се състои от препечено малка хлебче (земел или мини франзела), яйца пашот ("на очи") и парчета бекон или шунка. Цялата тази вкуснотия е полята с топъл сос Холандез.

Сос Холандез" е един от петте основни сосове във френската кухня. Останалите са бешамел, велюте, испански и доматен. Интересното е, че холандците не са били и чували за соса, а французите са измислили името въз основа на идеите си за вкусовете на чужденците.

Необходими продукти за яйца Бенедикт: 1 суп. лъж. бял оцет, 2 обикновени земели (малки хлебчета), 4 яйца, 4 резена бекон или шунка

За сос Холандез: 3 жълтъка, 2 суп. лъж. вода, 175 г масло, сокът от 1/2 лимон, 1/4 ч. л. червен пипер, 1/4 ч. л. бял пипер, 1/2 ч. л. сол

Приготвяне: Отделете жълтъците на 3-те яйца и поставете в огнеупорен съд на котлона на водна баня. Прибавете 2 суп. лъж. вода и разбърквайте докато стане на пяна. На тънка струя долейте разтопеното масло и лимоновия сок. Овкусете със сол, млян черен и бял пипер.

Сосът е готов!

В сгорещена вода (не трябва да завира) добавете оцет. Внимателно чукнете яйцата във водата. Когато побелеят напълно, ги извадете с решетъчна лъжица.

Най-трудно е приготвянето на яйцата, така че жълтъкът да остане течен, а белтъкът да е стегнат и да обвива жълтъка. Ще споделим с вас малък трик! Вземете парче стреч фолио, намажете го с мазнина и то поставете в чашка. Чукнете вътре яйцето, като се стараете да не пробиете жълтъка и внимателно завържете краищата на фолиото, така че да се получи торбичка. Така по-лесно ще постигнете желаната форма на яйцата.

В сух тиган запечете резените шунка.

Разполовете земелите и намажете с масло. Върху всяка част сложете шунка и яйце, полейте със соса и поръсете с магданоз.