Важни за всеки професионалист и любител
Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса, леторасти и плодни звена.
Известно е, че именно лозите са от трайните насаждения, които черпят най-много хранителни вещества от почвата, които лозарят трябва да набавя редовно, за да осигури нормален растеж и добро плододаване.
Но трябва да се знае, че...
В различни периоди от развитието на храста необходимостта му от определени микро и макро елементи може да се увеличи или спадне. Правилното хранене трябва да отчита тези характеристики.
Освен фазата на развитие на растенията, трябва да се взима предвид и киселинността и структурата на почвата - за да се научи дали едно растение способто да усвои определени вещества и колко бързо.
Има два вида торене: основно и подхранване. Задачата на основния тор е да снабди с хранителните вещества за целия сезон.
В този случай торове се подават през пролетта или есента в по-големи количества.
На богати почви основните торове могат да се дават всяка втори или трета година, а на песъчливи - всяка година.
Пролетното подхранване също би могло да се прави през година и да се използва комплекс от органични и минерални вещества.
Първо подхранване и след него
Кога какво трябва да се подава на растенията
Първото подхранване през пролетта трябва да се извърши задължително преди разпукването на пъпките.
За това хранене, като правило, се използват суперфосфат, амониев нитрат, калият е много важен.
Трябва да се знае, че необходимостта от азот в началото на активния растеж е максимална
Преди цъфтежа и узряването на плодовете се увеличава драстично и нуждата от фосфатно-калиеви съставки. Затова с тях второ хранене се извършва 10 до 12 дни преди цъфтежа. Може да се направи с разтвор на азотни торове, суперфосфат и калиеви торове.
През този период се препоръчва също така да се прилагат органични торове в течна форма.
Много са полезни птичи тор или течен оборски тор
Третото подхранване на лозите и асмите също им е необходимо.
То трябва да се проведе преди зреенето на плодовете, около юни месец.
Тогава на растенията са им небходими суперфосфатни и калиеви торове.
Внимание!
През този период не се препоръчва да се подава азот.
Четвъртото торене е редно да се направи през есента.
То е много необходимо, за да се увеличи зимната издръжливост на храстите. По правило през този период е добре да се подаде калий, който се комбинира с напояване.
Начини на внасяне
Кореново или листно - кое кога е подходящо
Много е важно и в кои период какъв вид подхранване ще се избере - кореново или листно.
Важно е да се знае
Когато хранителните вещества, които се подават в почвата с торовете, храненето е кореново - то е много сполучливо и се поема пълноценно от подземната коренова маса на лозите, която е много разклонена и дълбока. Този вид торене може да се прилага през пролетта, лятото и есента.
Торовете могат да бъдат както в твърда, така и в течна форма.
Листното торене пък е особено ефективно хранене по време на цъфтежа и завръза на плодовете. То позволява бързо да се реши проблемът с липсата на специфичен елемент, защото той ще се абсорбира много бързо през листата.
Този вид торене може да реши проблемите и с липсата на микро или макро елементи и в случаите, когато растенията не могат да ги усвоят от почвата по някаква причина. Често листното подхранване може да се съчетава успешно с пръскането на лозята с фунгициди срещу болести.
Масова практика по селата е през есента стопаните да изгарят насъбраните растителни отпадъци в градината си. Но обикновено пепелта, която се получава, така си остава неоползотворена на една купчина. Подобна е съдбата й от домашната печка или огнището. А тя е чудесен комплексен тор - съдържа много калций, калий, фосфор, магнезий и около 30 вида микроелементи - бор, манган, желязо и др.
Кой елемент за какво е
Едно лозово растение се нуждае от различни химически елементи.
Кои са основните и за какво служат:
Азотът (N) е част от всички протеинови вещества и е основният стимулант на всички вегетативни процеси.
Излишъкът на азот обаче, особено в късно лято, изключително негативно се отразява на узряването на лозата и подготовката на растението за зимата.
Калият (К) е най-важният компонент на растителните тъкани, осигуряващ техния растеж, физическа сила и биологична стабилност.
Фосфорът (P) е регулатор на клетъчния растеж, от него зависят процесите на образуване и растеж на лозите, насърчава фотосинтезата.
Калцият ( Ca) е необходим за образуването на растителни тъкани и функционирането на метаболизма.
Магнезий (Mg), цинк (Zn), желязо (Fe), бор (B), манган (Mn), сяра (S) и много други микроелементи отговарят за вкуса и захарността на гроздето.
Коментари