Важни за всеки професионалист и любител

Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса, леторасти и плодни звена.

Известно е, че именно лозите са от трайните насаждения, които черпят най-много хранителни вещества от почвата, които лозарят трябва да набавя редовно, за да осигури нормален растеж и добро плододаване.

Но трябва да се знае, че...

В различни периоди от развитието на храста необходимостта му от определени микро и макро елементи може да се увеличи или спадне. Правилното хранене трябва да отчита тези характеристики.

Освен фазата на развитие на растенията, трябва да се взима предвид и киселинността и структурата на почвата - за да се научи дали едно растение способто да усвои определени вещества и колко бързо.

Има два вида торене: основно и подхранване. Задачата на основния тор е да снабди с хранителните вещества за целия сезон.

В този случай торове се подават през пролетта или есента в по-големи количества.

На богати почви основните торове могат да се дават всяка втори или трета година, а на песъчливи - всяка година.

Пролетното подхранване също би могло да се прави през година и да се използва комплекс от органични и минерални вещества.

Първо подхранване и след него

Кога какво трябва да се подава на растенията

Изборът на хранителните съставки в определени моменти е много нажен
Изборът на хранителните съставки в определени моменти е много нажен

Първото подхранване през пролетта трябва да се извърши задължително преди разпукването на пъпките.

За това хранене, като правило, се използват суперфосфат, амониев нитрат, калият е много важен.

Трябва да се знае, че необходимостта от азот в началото на активния растеж е максимална

Преди цъфтежа и узряването на плодовете се увеличава драстично и нуждата от фосфатно-калиеви съставки. Затова с тях второ хранене се извършва 10 до 12 дни преди цъфтежа. Може да се направи с разтвор на азотни торове, суперфосфат и калиеви торове.

През този период се препоръчва също така да се прилагат органични торове в течна форма.

Много са полезни птичи тор или течен оборски тор

Третото подхранване на лозите и асмите също им е необходимо.

То трябва да се проведе преди зреенето на плодовете, около юни месец.

Тогава на растенията са им небходими суперфосфатни и калиеви торове.

Внимание!

През този период не се препоръчва да се подава азот.

Четвъртото торене е редно да се направи през есента.

То е много необходимо, за да се увеличи зимната издръжливост на храстите. По правило през този период е добре да се подаде калий, който се комбинира с напояване.

Начини на внасяне

Кореново или листно - кое кога е подходящо

Много е важно и в кои период какъв вид подхранване ще се избере - кореново или листно.

Важно е да се знае

Когато хранителните вещества, които се подават в почвата с торовете, храненето е кореново - то е много сполучливо и се поема пълноценно от подземната коренова маса на лозите, която е много разклонена и дълбока. Този вид торене може да се прилага през пролетта, лятото и есента.

Торовете могат да бъдат както в твърда, така и в течна форма.

Листното торене пък е особено ефективно хранене по време на цъфтежа и завръза на плодовете. То позволява бързо да се реши проблемът с липсата на специфичен елемент, защото той ще се абсорбира много бързо през листата.

Този вид торене може да реши проблемите и с липсата на микро или макро елементи и в случаите, когато растенията не могат да ги усвоят от почвата по някаква причина. Често листното подхранване може да се съчетава успешно с пръскането на лозята с фунгициди срещу болести.

Масова практика по селата е през есента стопаните да изгарят насъбраните растителни отпадъци в градината си. Но обикновено пепелта, която се получава, така си остава неоползотворена на една купчина. Подобна е съдбата й от домашната печка или огнището. А тя е чудесен комплексен тор - съдържа много калций, калий, фосфор, магнезий и около 30 вида микроелементи - бор, манган, желязо и др.

Кой елемент за какво е

Балансът е най-важното при хранене на лозите
Балансът е най-важното при хранене на лозите

Едно лозово растение се нуждае от различни химически елементи.

Кои са основните и за какво служат:

Азотът (N) е част от всички протеинови вещества и е основният стимулант на всички вегетативни процеси.

Излишъкът на азот обаче, особено в късно лято, изключително негативно се отразява на узряването на лозата и подготовката на растението за зимата.

Калият (К) е най-важният компонент на растителните тъкани, осигуряващ техния растеж, физическа сила и биологична стабилност.

Фосфорът (P) е регулатор на клетъчния растеж, от него зависят процесите на образуване и растеж на лозите, насърчава фотосинтезата.

Калцият ( Ca) е необходим за образуването на растителни тъкани и функционирането на метаболизма.

Магнезий (Mg), цинк (Zn), желязо (Fe), бор (B), манган (Mn), сяра (S) и много други микроелементи отговарят за вкуса и захарността на гроздето.