Има над 50 различни аромата
Мащерката е дребно многогодишно растение, което всички познаваме добре. Тя е разпространена почти повсеместно у нас в диво състояние. Отглежда се успешно като култура, както и с любителски цели в личните градини.
Растението се разклонява добре, а листенцата са дребни и овални. Цветовете най-често са розови или лилави.
Има над 50 вариатета мащерка с различен аромат. Билката се използва предимно в готварството, за приготвянето на чайове и различни отвари, за добив на етерично масло и в козметичната и фармацефтичната индустрия.
Трудно се размножава от семена
По-лесно е от резници или чрез делене
Мащерката се размножава лесно чрез делене на туфата или вкореняване на резници рано напролет. Семената поникват трудно и неравномерно. Ако все пак искате да опитате, не бива да се бавите. Семенцата се засяват на закрито между 2 и 6 седмици преди последното пролетно застудяване.
Младите растения се прехвърлят в градината, след като премине опастността от замръзване. Съобразете се с тези срокове в зависимост от района, в който се намирате.
За да започнете успешно да отглеждате растението, е най-доре да си купите готов разсад, а по-късно да го размножите чрез зрели или зелени резници. Резниците се залагат 2-3 седмици преди да се засадят на постоянно място. Почвата трябва да е лека и добре дренирана. За добри резултати се препоръчва температурата да се поддържа около 20 градуса по време на вкореняването. Разстоянието на засаждане на младите растения в градината е около 20 см от растение до растение.
Мащерката е почвопокривно растение. При допир на стъбълцата с почвата се образуват лесно и бързо нови коренчета. Това е и най-лесният начин за размножаване. Достатъчно е да осигурите добър контакт и не след дълго ще имате готов и качествен посадъчен материал.
Расте най-добре на слънце
Може да се отглежда и в саксия
Изберете слънчево място за мащерката. Така тя ще се чувства добре и ще расте бързо, но в компактни размери. В засенчени условия растението се издължава. Освен това слънчевата светлина е един от основните фактори за натрупване на полезните вещества.
Спрямо почвените условия лечебното растение не е никак взискателно. Справя се отлично в камениста и бедна почва, а също и в по-богати и структурни субстрати. Единствено условие е почвата да не задържа прекомерно влага. Добрият дренаж е препоръчителен, защото растението може да пострада от влагата. Корените и кореновата шийка загниват лесно в такива условия, а не е изключено и сиво гниене.
Подрязвайте редовно туфичката, за да я поддържате във форма. През пролетта и лятото подрязването е предпоставка за по-добро раклоняване. Резниците може да изсушите или да вкорените.
Възползвайте се максимално и от декоративния ефект на растението. Засадете го в близост до пътеките, за да усещате аромата му всеки път, когато минете. Може да превърнете мащерката в цветен килим или каскада. Опитните градинари препоръчват засаждане в близост до зеленчуови растения като зеле и домати, защото билката има известни репелентни свойства и ще ви бъде от полза в градината.
Сушена или замразена?
Как да я запазим дълго
Както споменахме, можете да подрязвате мащерката през топлата част от годината. За да запазите дълго полезните качества на билката, трябва да я изсушите добре. Завържете отрязаните растителни части в малки снопчета и ги закачете на тъмно и добре проветриво място.
Когато изсъхнат добре, оронете листата. Приберете ги в хартиен плик или стъклен буркан на сухо. Малки количества можете да поставите в гардероба при дрехите си. Ароматът ще попие в текстилните материи и ще ги защитава от молци.
Срещу насекоми в домашни условия се препоръчва горене на стръкчета от време на време.
Интересен вариант да запазите полезните свойства на мащерката е да я замразите без да я сушите. За целта ви е необходим найлонов плик.
Нарежете стъбълцата на ситно и ги приберете в камерата. Когато ви е необходимо просто си отчупете.
Можете да използвате и форми за лед. В билковото кубче миксирайте различни подправки в зависимост от това как ги съчетавате в ястията си. Допълнете формичките с олио, зехтин или вода според желанията и нуждите си.
Защо е толкова полезна?
Мащерката е известна със свойте антисептични и антибактериални свойства. Тя съдържа различни биофлавоноиди и летливи масла, включително тимол, което я прави отличен източник на антиоксиданти.
Билката се прилага успешно при заболявания на дихателните пътища, като бронхит, астма, кашлица, при различни възпалителни процеси в гърлото и устната кухина.
Може да се използва за облекчаване на стомашни неразположения, като повлиява добре лошо храносмилане, липса на апетит, гастрит, язва и различни чревни проблеми. Смята се, че мащерката може да се използва превантивно срещу ракови заболявания, както и че е полезна при болни от Алцхаймер. Ароматът ѝ стимулира нервната система и облекчава депресивно състояние, безсъние, а помага също и за по-добра концентрация.
В кухнята
А в козметиката ценят маслото ѝ
В кухнята приложение намират обикновената, лимоновата и кимовата мащерка. И трите вида са подходящи за отглеждане както в саксия на перваза, така и в градината.
В кулинарните среди билката се използва широко самостоятелно или в комбинация с други подправки. Мащерка се използва в традиционни и екзотични ястия. Нейният аромат не е натрапчив, но чудесно се съчетава и дори подчертава останалите съставки на гозбата.
Козметичната индустрия също употребява мащерка в много продукти. Маслото от нея повлиява добре кожни проблеми, акне, както и косопад. Древните гърци, пък я смятали за силен афродизиак.
Важно е да не забравяме, че безразборното използване на билките може да има нежелани последици. Затова консултацията със специалист е задължителна!
Коментари