То би трябвало да е отгледало поне една пълна серия пило до този момент, информира beesnatural.com. Младите пчели са готови за полет с разцъфването на първите цветчета. Обикновено тава са цветовете на глухарчето и тези на ранните плодни дръвчета. Около средата на април до средата на май семейството обикновено изпада в роево настроение. То се старае да завърши градежа и да запълни новоизградените килийки с нектар, така че пчелата-майка да не може да започне да снася яйчица в тях. Всички тежи приготовления преминават във верижна реакция, резултатът от която е роене. Колкото повече пчелата-майка е възпрепятствана да снася яйчица, толкова повече отслабва нейното телце, така че тя може да излитне и да напусне кошера.

Колкото по-малко пило остане в питите, толкова по-малко грижи и работа имат пчелите-гледачки (именно това са пчелите, които започват да роят).

Когато се достигне до определен брой "незаети в отглеждането" пчели, те ще започнат да изграждат роеви маточници, майката ще ги осемени, а пчелното семейство ще рои точно преди те да бъдат запечатани. Всичко това се случва в кошера при условие, че има достатъчно ресурси и че пчеларят не се намесва в действията на пчелите. Ако те решат да не роят, то се впускат с пълна сила в събиране на нектар. Ако те решат да роят, тогава старата пчела-майка излита, придружавана от голямо количество млади пчели и търси място за създаване на нов дом. Междувременно, след около седмици, новата пчела-майка се освобождава от килийката си и след успешно оплождане започва да снася яйца, докато останалите пчели-работнички усилено трупат запаси от пашата в кошера, подготвяйки се за следващата зима.