При тихи или бурни кражби изчезват медовите запаси

15 март 2019
Пчеларство
4293
Няма снимка
Често топлите дни, през които се осъществяват кражбите, се сменят с изключително студени зимни дни с много ниски температури, през които откраднатият мед, незапечатан и извън пчелното кълбо, бързо кристализира и става негоден за консумация. През това време ограбените семейства са заплашени от гладна смърт.
 

И това се случва през през зимно-пролетния период между пчелните семейства. Медът от кошерите изчезва частично или напълно. Така възникналите кражби са тежко бедствие, което може да доведе до унищожение дори на целия пчелин, напомнят от от pcheli.bg.

Особено опасни са така наречените тихи кражби, които обикновено са незабелязани. Както е известно, кражбите предизвикват бурен летателен процес със свръхнапрежение в пчелина, те имитират силна паша.

B някои пчелни семейства постъпва неочаквано много течен мед, който заема килийките в т.нар. ложа. Пчелите зимуват като в ледени пити. Този откраднат мед, извънредно постъпил в пчелното семейство, може да възбуди пчелите и майката и тя да започне ненормално, ранно яйцеснасяне.

Често топлите дни, през които се осъществяват кражбите, се сменят с изключително студени зимни дни с много ниски температури, през които откраднатият мед, незапечатан и извън пчелното кълбо, бързо кристализира и става негоден за консумация. През това време ограбените семейства са заплашени от гладна смърт.

През последните години пчелният грабеж стана още по-голямо бедствие, защото пчелните семейства, т.е. пчелините, са на гъсто събрани в населените места. Съществува една пренаселеност с всичките й отрицателни явления, проявяващи се между пчелините, т.е. между пчелните семейства.

През последните години загинаха много пчелни семейства от вароатоза. Не съществуват достатъчно сигурни средства, които да я ограничават в такава степен, че тя да не носи съществени загуби.Тя довежда до голяма инвалидност и тежки последствия.

Още от Пчеларство
0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Наличие на т.нар. гърбаво пило показва, че тя е много стара или има други недостатъци и трябва да се смени или семейството да се придаде към друго, напомнят от pchelata.com.

0

Много добри резултати, особено при по-слабите семейства, се получават, ако междурамията се покрият с летвички /рейки/, дълги колкото горните летви на рамките и широки 11 мм, препоръчват на pchelata.

0

Тази сериозна тема за предстоящата пролет ще обсъждат на 27 март в град Русе Националната служба за съвети в земеделието и Аграрен университет - Пловдив.

0

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

Последни новини
0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

0

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

0

Най-често при повечето овощни видове опадането на цветовете може да се дължи на две причини. Първата е липса на опрашване, а втората - ранно кафяво гниене (опожаряване на цветовете).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Ще бъда на репетиция в театъра. Имам премиера на 26 март”, каза Асен Блатечки, който е рожденик днес. Част от празника си актьорът ще прекара в последни репетиции за премиерата на постановката “Чайка” по А. П. Чехов с режисьор Иван Добчев в Драматично-кукления театър “Константин Величков” в Пазарджик.

През лятото температурите ще са с 1 градус по-високи, през юни и юли валежите ще са с 15-20% повече - Проф. Рачев, дойде пролетта, каква ще е? - Пролетта на Балканския полуостров се очаква да бъде с нормални и с малко по-високи от нормалните температури. При валежите нещата стоят обратното - очертава се пролетта да бъде суха.