При пролетния преглед е възможно пчеларите да установят умрели пчелни семейства поради  гладна смърт, и то при наличие на качествена храна. Най-често това се наблюдава в някои семейства със стари майки.

Старата майка е слабо подвижна , объркана, често пъти не следва движението на зимното кълбо, напомнят специалистите от pcheli.bg. Най-парадоксалното е, че тя тръгва в "обратна посока", напуска кълбото и не се завръща. Пчелите трудно напускат майката, каквато и да е тя. Старата майка често е причина пчелното кълбо да се разцепи на два дяла и да тръгне в две различни посоки. Старата майка проявява елементи на тежка деградация с несинхронни инстинкти, които в крайна сметка довеждат семейството до фатален край.

Критериите за стара и негодна майка се промениха през последните години. Има научни потвърждения, че едногодишната майка може да бъде биологично остаряла – увредена, ако нейното раждане е настъпило по време на летните горещини. Горещините изключително много увреждат както пчелите (пилото), така и майките.