С нея ще трябва да се съобразява МЗХГ, чертаейки аграрната политика на държавата

След петата подред внушителна среща на българските производители от НАЗ с колегите им от още 7 източноевропейски държави, която се проведе на 11 и 12 март в София, стана ясно, че те ще защитават обща позиция за ОСП след 2020 година пред Европейската комисия.

Декларацията, която подписаха днес 8 държави в София, между другото бе подкрепена преди месеци в Брюксел от 22 държави, по инициатива на най-голямата европейска аграрна организация Копа Коджека, напомниха те пред в. "Български фермер".

Днес от НАЗ обясниха, че тази по-голяма декларация продължава да е актуална и ще бъде опреснена, така че фермерите от повече държави да имат лоби пред Брюксел за новата ОСП след 2020 година.

Доколкото разбрахме от днешното събитие, докато очакват десетки години наред да бъде приет закон за браншовите организации, родните браншове са решили да се организират сами и да изградят  българска земеделска камара по подобие на бившите източноевропейски държави.

Бъдещите ръководители на МЗХГ тогава ще бъдат принудени да се съобразяват с нея и нейните предложения при  очертаването на приоритетите на националната аграрна политика, заявиха от НАЗ.

.