За повечето от нас денят започва с чаша ароматно кафе или чай. Но може ли кафе без парче вкусен сладкиш? Дори онези, които са на диета и от години ограничават сладкото, знаят, че няма нищо по-хубаво от няколко ароматни бисквитки и чаша горещо кафе.

Днес споделяме с вас рецепта за сладко руло. Блатът има сочна и леко ронлива текстура, която много напомня на тортена основа. За тъмния блат използвахме натурално какао, но ако искате, можете да го замените с еспресо.

Продукти: 300 г масло, 400 г брашно, 150 г пудра захар, 40 г какао, 2 яйца, сол на вкус

Приготвяне: Омекналото масло, солта и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавя се пресятото брашно. Тестото се омесва добре и се разделя на две равни части. Към едната половина се прибавя какаото. Двата вида тесто се оформят на стегната топка и се оставят в хладилника за 2 часа.

Разточете тъмното тесто върху пергаментова хартия, като оформите правоъгълник. Излишното тесто се изрязва с нож. По същия начин се разточва и светлото тесто, отново върху пергаментова хартия. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци и белтъците разбийте на сняг.

Внимателно намажете тъмното тесто с белтъчната смес. Поставете отгоре светлия блат и завийте на стегнато руло. Върнете в хладилника за още един час. Извадете рулото и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Подредете в тава, покрита с пергаментова хартия. Печете около 15 минути на 190 градуса.

Забележка: Когато работите с този вид тесто трябва да сте много внимателни, тъй като е чупливо и изисква деликатно отношение.

Пристъпете към нарязването на тестото, едва когато сте се убедили, че то се е стегнало (маслото играе основна роля за това). Към тестото можете да добавите и малко (!) ванилия или ванилова захар. Когато сервирате, можете да поръсите парчетата руло с пудра захар или да украсите със сметана.