Тази рецепта ще се хареса на всички любители на солените закуски. Приготвя се лесно и бързо, а се получава вкусно и много ароматно печиво. Можете да го сервирате сутрин за закуска или за вечеря, заедно със супи, месни, рибни и зеленчукови ястия, вместо хляб.

Нарязан на филии, соленият кекс може да се използва като основа и за сандвичи.

Продукти: 230 г пшенично брашно, 180 г чедър, 50 г зелен лук, 25 г копър, 25 г магданоз, 1 суп. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. босилек, сол на вкус и млян черен пипер на вкус, 80 мл прясно мляко, 80 мл олио, 4 яйца, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 30 г орехи

Приготвяне: Смесете сухите съставки: пресятото брашно, бакпулвера, солта и подправките. Добавете настърганото сирене (около 150-160 г, а останалото оставете настрана) и ситно нарязаните зелени подправки. Смесете течните съставки отделно: мляко, яйца, олио и дижонска горчица. Смесете сухите и течните съставки. Разбъркайте до получаването на гладка смес. Изсипете тестото в тава, която е предварително покрита с хартия за печене и намазана с растително масло. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 25-30 минути. Извадете и поръсете с нарязаните ядки и останалото настъргано сирене. Печете още 30 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.

Соленият кекс можете да приготвите и във формички за мъфини.

Ако желаете можете да замените сиренето чедър с друго твърдо сирене по ваш вкус.