Подхранване с тор

15 март 2019
Овошки
23274
1 2 3 4 5 6 7 8
 

С азот се прави през пролетта

Подхранването на овощните дръвчета е сред основните фактори, които са от значение за спазване на добрите практики по отглеждането им.

Разбира се, много е трудно да се даде съвет точно кога и с колко да се наторят, тъй като това трябва да става въз основа на направен лабораторен анализ на почвата. В любителските овощни градини, където се отглеждат малко на брой дръвчета, това почти не се прави.

Също така отделните райони на страната се характеризират с много различни климатични особености, което влияе на вегетацията на растенията.

По принцип през пролетта овощните дръвчета се торят с азотен тор. Времето за внасяне на тора се определя и от тяхната възраст.

Внасянето да е според възрастта

При младите дървета, които още не са започнали да дават плодове, препоръчително е подхранването с азот да се направи на два пъти, т.е. торовата норма се разделя. Първата доза ориентировъчно се внася към края на март - началото на април, а втората - в края на май или началото на юни.

При овошките, които вече са започнали да дават плодове, азотът също може да се внесе на няколко пъти. Когато азотната норма е висока, то тя се разделя на две. Първата се дава в края на март - началото на април, а втората - до края на май.

Внимание!

Ако почвите са много леки, нормата може да се раздели на три части, като последната доза се внася в късна есен - края на октомври - началото на ноември. По-късното азотно торене не е препоръчително. 

Торене на ягоди

Ягодовата леха също се нуждае от подхранване през пролетта.

Препоръчителната норма е 10-20 кг амониева селитра на 1 декар. Разбира се, в любителските градини растенията са по-малко, така че градинарите трябва да си преизчислят дозата. След разхвърлянето на тора около растенията, почвата се прекопава.

Азотът е основен хранителен елемент

При възобновяване на вегетацията на овощните дръвчета и ягодоплодни видове, азотът е от съществено значение за бързото нарастване и образуване на по-качествени плодове.

Важно за азотните торове!

За пролетно подхранване се предпочита амониевата селитра, а за есенно - карбамид.

На алкални почви да не се използва карбамид, а по възможност - амониев сулфат, съветват специалистите по торене.

При почви, които са с кисела реакция на средата, подходящи азотни торове също са натриева селитра и калциево-амониева селитра.

От какво зависят торовите норми

Определят се и според плододаването

Торовите норми са по-високи в райони с повече валежи и в градини, където се полива. Те са по-високи и при внасяне на тора на няколко части.

Торовите норми се определят в зависимост от условията, които оказват влияние върху растежа и плодовитостта на овощните дървета.

Младите дръвчета се торят по-малко, а плододаващите - повече.

Млади овощни дръвчета, които не са наторени достатъчно при засаждането, се подхранват с 25 до 35 г амониева селитра на кв. м. (физическо вещество). С такава норма се подхранват и торените растения след четвъртата година.

През есента се торят с 20-25 г троен суперфосфат (физ. в.) и 20 г калиев хлорид (физ. в.) или калиев сулфат на кв. м.

Плододаващите овощни дръвчета се торят ориентировъчно с 12-20 кг азот.

РАЗПРЪСНАТИ ДРЪВЧЕТА

Овощни дръвчета, които са засадени разпръснато из градината и около тях е затревено, трябва да се торят с 30% по-висока норма

Още от Овошки
0

Най-често при повечето овощни видове опадането на цветовете може да се дължи на две причини. Първата е липса на опрашване, а втората - ранно кафяво гниене (опожаряване на цветовете).

0

Борбата срещу сливовата оса е насочена срещу осите и срещу гъсениците. При възрастните насекоми цели възпрепятстване на снасянето на яйца, а при гъсениците – унищожаването им в началните фази от

0

Сред най-опасните неприятели по сливовите дръвчета са плодовите оси. Най-често вредят черната и жълтата сливови плодови оси. Вредният стадии е ларвата,

0

Може да се отглеждат зеленчуци между млади овощни дървета, тъй като техните корони не са се развили напълно. Следователно зеленчуците могат да се развиват без особени затруднения в междуредовите

0

Едногодишното дръвче се режат до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централният клон на 30-60 см от повърхността.

Последни новини
0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

0

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Ще бъда на репетиция в театъра. Имам премиера на 26 март”, каза Асен Блатечки, който е рожденик днес. Част от празника си актьорът ще прекара в последни репетиции за премиерата на постановката “Чайка” по А. П. Чехов с режисьор Иван Добчев в Драматично-кукления театър “Константин Величков” в Пазарджик.

През лятото температурите ще са с 1 градус по-високи, през юни и юли валежите ще са с 15-20% повече - Проф. Рачев, дойде пролетта, каква ще е? - Пролетта на Балканския полуостров се очаква да бъде с нормални и с малко по-високи от нормалните температури. При валежите нещата стоят обратното - очертава се пролетта да бъде суха.