Подхранване с тор

15 март 2019
Овошки
31194
1 2 3 4 5 6 7 8
 

С азот се прави през пролетта

Подхранването на овощните дръвчета е сред основните фактори, които са от значение за спазване на добрите практики по отглеждането им.

Разбира се, много е трудно да се даде съвет точно кога и с колко да се наторят, тъй като това трябва да става въз основа на направен лабораторен анализ на почвата. В любителските овощни градини, където се отглеждат малко на брой дръвчета, това почти не се прави.

Също така отделните райони на страната се характеризират с много различни климатични особености, което влияе на вегетацията на растенията.

По принцип през пролетта овощните дръвчета се торят с азотен тор. Времето за внасяне на тора се определя и от тяхната възраст.

Внасянето да е според възрастта

При младите дървета, които още не са започнали да дават плодове, препоръчително е подхранването с азот да се направи на два пъти, т.е. торовата норма се разделя. Първата доза ориентировъчно се внася към края на март - началото на април, а втората - в края на май или началото на юни.

При овошките, които вече са започнали да дават плодове, азотът също може да се внесе на няколко пъти. Когато азотната норма е висока, то тя се разделя на две. Първата се дава в края на март - началото на април, а втората - до края на май.

Внимание!

Ако почвите са много леки, нормата може да се раздели на три части, като последната доза се внася в късна есен - края на октомври - началото на ноември. По-късното азотно торене не е препоръчително. 

Торене на ягоди

Ягодовата леха също се нуждае от подхранване през пролетта.

Препоръчителната норма е 10-20 кг амониева селитра на 1 декар. Разбира се, в любителските градини растенията са по-малко, така че градинарите трябва да си преизчислят дозата. След разхвърлянето на тора около растенията, почвата се прекопава.

Азотът е основен хранителен елемент

При възобновяване на вегетацията на овощните дръвчета и ягодоплодни видове, азотът е от съществено значение за бързото нарастване и образуване на по-качествени плодове.

Важно за азотните торове!

За пролетно подхранване се предпочита амониевата селитра, а за есенно - карбамид.

На алкални почви да не се използва карбамид, а по възможност - амониев сулфат, съветват специалистите по торене.

При почви, които са с кисела реакция на средата, подходящи азотни торове също са натриева селитра и калциево-амониева селитра.

От какво зависят торовите норми

Определят се и според плододаването

Торовите норми са по-високи в райони с повече валежи и в градини, където се полива. Те са по-високи и при внасяне на тора на няколко части.

Торовите норми се определят в зависимост от условията, които оказват влияние върху растежа и плодовитостта на овощните дървета.

Младите дръвчета се торят по-малко, а плододаващите - повече.

Млади овощни дръвчета, които не са наторени достатъчно при засаждането, се подхранват с 25 до 35 г амониева селитра на кв. м. (физическо вещество). С такава норма се подхранват и торените растения след четвъртата година.

През есента се торят с 20-25 г троен суперфосфат (физ. в.) и 20 г калиев хлорид (физ. в.) или калиев сулфат на кв. м.

Плододаващите овощни дръвчета се торят ориентировъчно с 12-20 кг азот.

РАЗПРЪСНАТИ ДРЪВЧЕТА

Овощни дръвчета, които са засадени разпръснато из градината и около тях е затревено, трябва да се торят с 30% по-висока норма

Още от Овошки
0

Кръгломиниращият молец напада основно ябълката. Неприятелят минира листата на ябълката и по-рядко на дюлята, черешата, сливата, крушата, прасковата, вишнята и кайсията.

0

Влажно време и провокира развитието на ранното кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а в някои години и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др.

0

Пеперудите на прасковения молец от първото поколение излитат през май. Те са активни привечер и нощем. Денем се крият под листата, под бучките пръст,

0

Прасковеният клонков молец или анарзията вреди основно по праскови и кайсии, но също и по слива, бадем, вишна, череша и джанка. Гъсеницата на прасковения молец нагризва младите леторасли,

0

Ябълките и крушите се третират редовно През май продължават пръсканията срещу брашнестата мана и струпясването. При влажно и хладно време през 7-8 дни,

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството