Още на 3-месечна възраст го приучете да се движи с него

Това не е трудно. За целта е необходимо първо да му сложите нашийник, с който да свикне

Необходими са около 5-6 дни, като в началото кучето се старае някак да се освободи от него. Скимти, дърпа го с лапите, а понякога и се търкаля. Изборът на нашийник се съо6разява и с големината на кучето, и с породата.

След като мъникът свикне с нашийника, започнете при извеждане на разходка да го закачвате на повод

Началото ще бъде трудно. Младото животно, свикнало със свободното ходене, започва да прави какви ли не номера, щом поводът спре свободния му ход. Бъдете внимателни с него и не подхождайте грубо. Кучето търси своята свобода и не се отказва лесно от нея. Просто го оставете в началото то да ви води, като от време на време внимателно определяте желаната посока с подръпване на повода. При всяко подръпване кученцето обикновено сяда на задницата си и започва да се тегли. Успокойте го ласкаво и изчакайте отново да тръгне.

Противопаразитната каишка пази любимеца до 7 месеца

Няма по-лесен и по-ефективен начин за защита на кучето от кърлежи и бълхи от противопаразитните каишки
Няма по-лесен и по-ефективен начин за защита на кучето от кърлежи и бълхи от противопаразитните каишки

Обезпаразитяващите каишки имат висока поносимост от всички породи кучета.

Голямото предимство е, че предпазното действие започва 24 часа след слагането.

Най-много до едно денонощие фини частици от активните съставки на каишката се пренасят посредством движението на кучешката кожа до всички точки на тялото. Достига дори и най-отдалечените части на тялото - крайници и опашка. Така ще сте спокойни за здравето на кучето. Защото ще елиминирате опасността от пренасяне на кърлежи и бълхи в дома ви.

Още едно предимство на противопаразитната каишка: кучето придобива защитен слой, който е с гарантирана постоянна продължителност на действие до 7 месеца. А това означава, че то е постоянно защитено.

Кога се отбива четириногият приятел?

На 40-дневна възраст, когато преминава на обща храна

Не позволявайте кучето да привиква да спи в леглото. После вече не може да го изгоните оттам.

Не позволявайте кучето да привиква да спи в леглото. После вече не може да го изгоните оттам.

Според специалистите това е най-подходящата възраст за влизане на младото животно в контакт с хората.

Колкото по-късно се отбие, толкова по-трудно привиква към човека и съвместния живот с него.

Кучето и домът

То привиква с обстановката само за няколко дни. Ще забележите, че от предоставените му играчки си избира 2-3, които му стават любими. Дори в моменти, когато не му обръщате внимание, то ще ги носи със зъби и, побутвайки ви с лапа или с глава, ще ви търси за партньор в играта.

Малките кученца са като малките, весели и палави деца. Именно това е причината, докато са малки, да контактуват повече с децата. Игрите им с тях са буйни и радват очите.

Спят много

Малките кученца прекарват по-голямата част от деня в сън. Hе бива да ги безпокоите, когато спят. Те се нуждаят от повече сън, за да растат. Периодите на сън се редуват с периоди на игра и разходки из жилището. Постепенно времето за игра се удължава, а сънят става по-краткотраен.