Читателят е дългогодишен наш абонат. Но се чувствал неуверен в резитбата.

Отговаряме му кои са основните резитби, при кои формировки се прилагат и каква е разликата между тях.

Иначе сме обяснявали двата вида резитба - къса и смесена.

Къса резитба

Пръчките се режат на 2 пъпки /очи/ в основата.

Първата пръчка, израсла от стария чеп, се реже за нов. Горната се премахва - прерязва се през стария чеп.

Ако върху стария чеп има само една развита пръчка, тя трябва да се остави за нов чеп. А за плодна пръчка да изберете нова - от старата плодна пръчка.

Отрезите правете под наклон в противоположна посока на горната пъпка.

Резитбата се прилага при чашовидната формировка.

Смесена резитба

Прилага се при Гюйо, Мозер, Омбрела, асма, двустранен кордон.

Тук освен чепове се оставят и плодни пръчки / стрелки или плодно звено/ - с 6-8 или 12-14 очи в зависимост от сорта, възрастта и формировката.

Смесена резитба - при останалите формировки у нас
Смесена резитба - при останалите формировки у нас