Читателят е дългогодишен наш абонат. Но се чувствал неуверен в резитбата.
Отговаряме му кои са основните резитби, при кои формировки се прилагат и каква е разликата между тях.
Иначе сме обяснявали двата вида резитба - къса и смесена.
Къса резитба
Пръчките се режат на 2 пъпки /очи/ в основата.
Първата пръчка, израсла от стария чеп, се реже за нов. Горната се премахва - прерязва се през стария чеп.
Ако върху стария чеп има само една развита пръчка, тя трябва да се остави за нов чеп. А за плодна пръчка да изберете нова - от старата плодна пръчка.
Отрезите правете под наклон в противоположна посока на горната пъпка.
Резитбата се прилага при чашовидната формировка.
Смесена резитба
Прилага се при Гюйо, Мозер, Омбрела, асма, двустранен кордон.
Тук освен чепове се оставят и плодни пръчки / стрелки или плодно звено/ - с 6-8 или 12-14 очи в зависимост от сорта, възрастта и формировката.
Коментари