Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

11 март 2019
Агротехника
5499
Няма снимка
Купуването на торачка втора ръка не се различава от купуването, на каквато и да е друга употребявана машина
1 2 3 4
 

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години

Ивона Величкова

Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се измива и смазва след всяка употреба, тя ще започне да ръждясва и корозира.

Ръждата може също да бъде индикатор, че машината е оставяна навън, вместо да бъде прибирана. Избледнелите пластмасови части и захабяването на боята показват, че торачката е била изложена на атмосферни влияния.

Състоянието на рамката трябва да се провери за пукнатини или повреди, особено когато бункерът е прикрепен към рамката. Основата на бункера трябва да бъде успоредна на рамката.

Ако предишният потребител често е оставял торачката на земята твърде рязко, докато е напълно натоварена, това най-вероятно е повредило сглобките между бункера и рамката.

Като правило, всички торачки трябва да се измият добре след употреба. Те също трябва да бъдат смазани преди съхранение.

Лопатки и дискове

Разпръскващите лопатки трябва да бъдат гладки и плътно захванати. Лопатки с намачкан ефект са износени.

Също така те могат да имат следи от износване в горната част. И двата признака ще доведат до отклонение в модела на разпръскване, тъй като торът няма да може да изтича равномерно от лопатката.

Самите дискове не се износват, но е важно да са добре балансирани за точно настройване на машината.

Потенциалните купувачи трябва да проверят диска за вертикално играене или люлеене. Това ще покаже износването на лагерите на предавателната кутия.

Обикновено около 1 мм игра не е проблем, но малко повече и лагерите ще трябва да бъдат заменени. Те често не се нуждаят от поддръжка или са запечатани като част от предавателната кутия.

Предавателна кутия

Земеделските производители не бива да купуват торачка преди да се убедят, че работи. Тя трябва да се постави на трактор и да се провери маслото в предавателната кутия.

Предавателната кутия е разположена под разпръскващите дискове. Маслото трябва да се провери чрез отваряне на канелката отзад.

В идеалния случай, маслото трябва да е бистро, а не кафяво или мътно. Въпреки че много производители казват, че маслото ще издържи цял живот, е добра практика да се проверява веднъж на сезон и да се сменя на всеки няколко години.

Ако предавателната кутия е повредена, често излиза по-евтино да се замени цялата, вместо да се ремонтира.

Решетки на бункера

Решетките на бункера се използват при много торачки. Те имат редица цели - предпазват бъркалката от тежки бучки тор, чужди предмети, влезли в бъркалката и предотвратяват риска от падане на човек в торачката.

Решетките обикновено са захванати с пластмасови резета или панти. Счупените или липсващи резета/панти могат да доведат до търкане на решетките в бункера, увреждайки повърхността му. Силно нагънатите решетки показват, че голяма торба с тор е била пусната върху тях, което отново е индикация колко добре са се грижили за машината досега.

Капак

Капакът на бункера се използва за поддържане на тора сух и за да не допуска вода или мръсотия в торачката. Платното трябва да се проверява за евентуални повреди.

Много производители предлагат комплект за ремонт на платно, който може да бъде по-икономичен от замяната на целия капак.

Ако торачката постоянно е изложена на атмосферни влияния, не би било необичайно покритието да се влоши след 10 до 12 години. Капакът трябва да се отвори, за да се провери дали рамката е наред.

Безопасност

Универсалните свръзки на двата края на карданния вал трябва да се проверят за износване. Важно е капакът на карданния вал и предпазните вериги да са налице и да са непокътнати. Хидравличните маркучи трябва да се проверяват за пукнатини, повреди или течове. Ако са снабдени с кранове за изолиране на потока от масло към капака, те също трябва да работят.

Ако са монтирани светлини и рефлектори, важно е да са функционални. Особено при по-големи прикачни торачки с удължения, при които задните светлини на трактора са скрити.

Комплект за калибриране

Важно е използваните машини да се закупуват с комплект за калибриране, за да се настрои машината възможно най-точно. От изключителна важност е лопатките да са правилно калибрирани, за да могат да разхвърлят различни смеси и торни смеси точно.

Можете да закупите комплекти за калибриране отделно, но това отново ще бъде допълнителен разход. Много съвременни торачки вече могат да се възползват от приложение за определяне на настройките на машината, но хардуерът за калибриране все още се изисква и препоръчва.

Клапи на бункера/бъркалки

Различните производители могат да използват единични или двойни затвори. Независимо от конструкцията, клапите трябва да се отварят и затварят с еднаква ширина.

Това може да се калибрира с помощта на болт или свредло, а измерването става с помощта на дебеломер. Ако клапите са хидравлично отворени, проверете пружините за разтягане, което ги затваря.

Ако е счупена бъркалка, това ще повлияе на дебита на тора. Различни производители използват различни системи. Ако бъркалката се държи с помощта на R-клипс, тогава същата ограничителна система трябва да се използва от двете страни.

Още от Агротехника
0

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

0

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

0

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

0

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

0

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на

Последни новини
0

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

0

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето.

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА главният й конструктор инж. д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс".