Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

11 март 2019
Агротехника
11700
Няма снимка
Купуването на торачка втора ръка не се различава от купуването, на каквато и да е друга употребявана машина
1 2 3 4
 

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години

Ивона Величкова

Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се измива и смазва след всяка употреба, тя ще започне да ръждясва и корозира.

Ръждата може също да бъде индикатор, че машината е оставяна навън, вместо да бъде прибирана. Избледнелите пластмасови части и захабяването на боята показват, че торачката е била изложена на атмосферни влияния.

Състоянието на рамката трябва да се провери за пукнатини или повреди, особено когато бункерът е прикрепен към рамката. Основата на бункера трябва да бъде успоредна на рамката.

Ако предишният потребител често е оставял торачката на земята твърде рязко, докато е напълно натоварена, това най-вероятно е повредило сглобките между бункера и рамката.

Като правило, всички торачки трябва да се измият добре след употреба. Те също трябва да бъдат смазани преди съхранение.

Лопатки и дискове

Разпръскващите лопатки трябва да бъдат гладки и плътно захванати. Лопатки с намачкан ефект са износени.

Също така те могат да имат следи от износване в горната част. И двата признака ще доведат до отклонение в модела на разпръскване, тъй като торът няма да може да изтича равномерно от лопатката.

Самите дискове не се износват, но е важно да са добре балансирани за точно настройване на машината.

Потенциалните купувачи трябва да проверят диска за вертикално играене или люлеене. Това ще покаже износването на лагерите на предавателната кутия.

Обикновено около 1 мм игра не е проблем, но малко повече и лагерите ще трябва да бъдат заменени. Те често не се нуждаят от поддръжка или са запечатани като част от предавателната кутия.

Предавателна кутия

Земеделските производители не бива да купуват торачка преди да се убедят, че работи. Тя трябва да се постави на трактор и да се провери маслото в предавателната кутия.

Предавателната кутия е разположена под разпръскващите дискове. Маслото трябва да се провери чрез отваряне на канелката отзад.

В идеалния случай, маслото трябва да е бистро, а не кафяво или мътно. Въпреки че много производители казват, че маслото ще издържи цял живот, е добра практика да се проверява веднъж на сезон и да се сменя на всеки няколко години.

Ако предавателната кутия е повредена, често излиза по-евтино да се замени цялата, вместо да се ремонтира.

Решетки на бункера

Решетките на бункера се използват при много торачки. Те имат редица цели - предпазват бъркалката от тежки бучки тор, чужди предмети, влезли в бъркалката и предотвратяват риска от падане на човек в торачката.

Решетките обикновено са захванати с пластмасови резета или панти. Счупените или липсващи резета/панти могат да доведат до търкане на решетките в бункера, увреждайки повърхността му. Силно нагънатите решетки показват, че голяма торба с тор е била пусната върху тях, което отново е индикация колко добре са се грижили за машината досега.

Капак

Капакът на бункера се използва за поддържане на тора сух и за да не допуска вода или мръсотия в торачката. Платното трябва да се проверява за евентуални повреди.

Много производители предлагат комплект за ремонт на платно, който може да бъде по-икономичен от замяната на целия капак.

Ако торачката постоянно е изложена на атмосферни влияния, не би било необичайно покритието да се влоши след 10 до 12 години. Капакът трябва да се отвори, за да се провери дали рамката е наред.

Безопасност

Универсалните свръзки на двата края на карданния вал трябва да се проверят за износване. Важно е капакът на карданния вал и предпазните вериги да са налице и да са непокътнати. Хидравличните маркучи трябва да се проверяват за пукнатини, повреди или течове. Ако са снабдени с кранове за изолиране на потока от масло към капака, те също трябва да работят.

Ако са монтирани светлини и рефлектори, важно е да са функционални. Особено при по-големи прикачни торачки с удължения, при които задните светлини на трактора са скрити.

Комплект за калибриране

Важно е използваните машини да се закупуват с комплект за калибриране, за да се настрои машината възможно най-точно. От изключителна важност е лопатките да са правилно калибрирани, за да могат да разхвърлят различни смеси и торни смеси точно.

Можете да закупите комплекти за калибриране отделно, но това отново ще бъде допълнителен разход. Много съвременни торачки вече могат да се възползват от приложение за определяне на настройките на машината, но хардуерът за калибриране все още се изисква и препоръчва.

Клапи на бункера/бъркалки

Различните производители могат да използват единични или двойни затвори. Независимо от конструкцията, клапите трябва да се отварят и затварят с еднаква ширина.

Това може да се калибрира с помощта на болт или свредло, а измерването става с помощта на дебеломер. Ако клапите са хидравлично отворени, проверете пружините за разтягане, което ги затваря.

Ако е счупена бъркалка, това ще повлияе на дебита на тора. Различни производители използват различни системи. Ако бъркалката се държи с помощта на R-клипс, тогава същата ограничителна система трябва да се използва от двете страни.

Още от Агротехника
0

Според нов доклад технологиите в този сектор са във възход и се очаква продажбите да достигнат 10,7 млрд. долара до 2024 г. Ивона Величкова През май започва сезонът на фуражите.

0

Разговаряме със Стоян Иванов, ръководител Сервизна дейност - регион север в Интерагри България, за важността на сервизното обслужване и последните тенденции при него - Г-н Иванов,

0

Италианските трактори Landini са добре познати на българския пазар със своята надеждност, лесна поддръжка и достъпна цена. При своята най-висока 7-а серия, Landini въвежда модификацията ACTIVE,

0

Обширни възможности за растеж ще има на глобалния пазар за тези машини. Очаква се той да достигне 3,2 милиарда долара до 2025 година Ивона Величкова Храната управлява света.

0

В световното производство на зърнокомбайни компонентите за тях се произвеждат от 3-4 големи компании. Двигателят най-често е на Cummins, цялата хидравлика е италианска, всички задвижвания,

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството