Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от дърветата

Калифорнийският производител Crinklaw Farm Services разработи безпилотна машина за пръскане на овощни градини.

Приличащата на ракета Global Unmanned Spray System (GUSS) използва комбинация от GPS, сензори за превозни средства и умен софтуер, за да позволи на един оператор дистанционно да наблюдава до 10 единици наведнъж.

Използването на разнообразна информация за позициониране предотвратява зависимостта от GPS-а, който може да бъде ненадежден, тъй като голяма част от работата се извършва под короната на дървото.

Контролният ван се използва за наблюдение на няколко пръскачки едновременно. Радиосигналите непрекъснато предават между него и пръскачките данните за положението, жизненоважните статистически данни за машината и видео на живо.

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, така че да не повредят или изтласкат плодовете от дърветата.

Широките редове в овощните градини се различават значително, така че Cricklaw са проектирали GUSS с кормилно управление на четири колела, за да му даде кръг на завиване от малко над 5 метра. Това трябва да му позволи да маневрира удобно от един ред към друг.

GUSS използва лазер, който веднага спира автомобила, при положение че усети лице или обект пред превозното средство. Всеки път, когато машината пръска, се добавя виртуална ограда около полето в софтуера за картографиране. Ако превозното средство пресече този периметър по някаква причина, то автоматично се изключва.

Други забележителни спецификации включват двигател Cummins QSB6.7 с мощност от 173 к.с., оборудван с охлаждаща EGR система, която да отговори на необходимите емисионни стандарти.

Скоростта на превозното средство, скоростта на вентилатора и скоростта на приложение се определят точно в софтуера на GUSS и остават постоянни за цялото поле. По-малко грешки означава по-малко загуба на време и повече икономии на разходи.

Досега Crinklaw са конструирали седем автономни пръскачки GUSS, които работят като част от услугата за пръскане за средни и големи овощни ферми.

Базираният в Калифорния бизнес в момента изгражда производствено съоръжение с площ от 1900 кв. метра в Кингсбург и очаква да започне продажбата на блоковете на заинтересованите страни по-късно тази година.

Компанията не е непозната за иновативните разработки - тя също така е проектирала първите три- и четириредови пръскачки за лозя, механични лозарски ножици и пръскачка за овощни дървета.