При прецизно внасяне на торовете се спестяват до 20% от разходите

14 март 2019
Растениевъдство
7056
1 2 3 4 5
 

Иновативни технологии показват с точност актуалното състояние на полето и на хранителните вещества, които са на разположение на растенията

Ваня Велинска

Торенето е сред основните фактори, определящи разгръщането на добивния потенциал на културните растения. В същото време то е сред най-големите разходи, които се правят в хода на спазване на добрите производствени практики. Така от една страна фермерът трябва да отдели средства, за торове, но от друга е добре да си направи правилно сметката, за да изчисли точно от какви количества има нужда.

Разбира се, почвените анализи дават ясна картина за състоянието на хранителните елементи в почвата, а според нуждата на културата, както и на плануваните добиви, може да се състави точен план за торене на дадено поле. Но това не е всичко. Съвременните технологии, които идват в помощ на производителите надграждат всичко това, и правят торенето още по-прецизно.

Почвеното пробовземане дава една актуална снимка на състоянието на полето и на хранителните вещества, които са на разположение на растенията, разяснява Петър Вълков, експерт в сферата на пробовземането и създаването на карти за променливо торене. Препоръчително е да правим тази снимка, когато определяме наличните фосфор и калий в почвата. Първоначалният план, който изготвяме в началото на сезона, понякога се нуждае от корекции, защото по време на вегетацията на растенията, в зависимост от променящите се климатични условия, хранителните вещества в почвата реагират на това. Понякога те може да са налични в почвата, но да не са достъпни за растенията, и те не могат да ги усвоят. Именно чрез информацията, която имаме за състоянието на почвата, може да реагираме и да коригираме това, за да може растението да получи всичко, което му е необходимо.

Благодарение на това може да контролираме производствените разходи, а съответно и производствените приходи.

Друго предимство на почвеното пробовземане е почвеното картиране, допълва още Петър Вълков. Чрез него всяко едно поле става електронно. На база така направената карта по време на пробовземането може да се вземат агрономически решения за торенето, така че да са в помощ на фермерите. Има възможност да се направи карта за торене с променлива норма, която да замени торенето с плоска норма, която земеделците у нас са свикнали да използват.

Препоръчително е почвените анализи да се направят след жътвата на есенниците, като основното картиране се извършва еднократно. Фермерите, които искат да правят периодично проследяване на състоянието на почвата, могат да се възползват от многогодишни пакетни услуги. Този тип многогодишна услуга обхваща почвените анализи, растителните анализи, препоръки от специализиран екип от агрономи за торене, както почвено, така и листно за период от 4 години. Обикновено за толкова години трябва да премине целият цикъл на сеитбооборота на едно поле. През този период специалистите следят състоянието на почвата чрез почвените анализи, както и развитието на различните култури, които се отглеждат на това поле чрез растителни анализи и регулярно дават препоръки за корекции в схемата на торене.

Променливите норми на торене позволяват да се реагира според запаса на почвата, за да може културата да се изхрани пълноценно. Специалистите агрономи изготвят специална карта, която се зарежда в терминала за управление на торачката, която съответно изпълнява предписанието и тори спрямо зададените норми в дигиталната карта.

Това е тенденция, която през последните години се налага от всички световни производители и всички нови машини могат да изпълняват задачи, които са свързани с прецизното земеделие.

Развитието на технологиите през последните години ни дава възможност да се изпълняват задачи, които преди това не се изпълняваха с такава коректност и точност, разяснява Петър Вълков. Сега с развитието на технологиите и новите сензори, машините са изключително прецизни, което ни позволява да торим, където трябва и колкото е нужно.

Ефективността на иновациите в торенето вече се вижда и по полетата на фермерите. При прецизно управление на внасянето на хранителни вещества може да се спести до 20% от разходите за торене.

Разбира се, всичко зависи от историята на полето. Дали на него се работи интензивно, ежегодно ли са внасяни торове, с които растенията са хранени балансирано, и т.н., и т.н. Нормално е един такъв ефект да се види и след няколко години, когато на полето не е прилагано качествено торене, като през първите години да се наложи коригиране на торовите норми. Това естествено ще определят специалистите, които ще изготвят картата за променливо торене и препоръките за внасянето на необходимите хранителни елементи.

А когато говорим за иновации, които подпомагат по-правилното хранене на растенията, няма как да пропуснем сателитните изображения.

Приложението на сателитните изображения в земеделието е доста обширно, коментира Евгения Сарафова, доктор по дистанционни изследвания на земята и планетите, която понастоящем е продуктов мениджър на GeoSCAN. Фермерите могат да ги ползват както в невегетационния период, когато есенниците са в покой, но и през пролетта и лятото, когато всички култури са в развитие.

Софтуерната платформа за наблюдение на посевите комбинира различни функционалности, които са свързани както със сателитните изображения, така и с резултатите от пробовземането, почвени карти и др. Тя помага да се вземат по-бързо решения, за това как да се управлява дадено стопанство.

Чрез сателитните изображения фермерът може да следи развитието на културите, благодарение на това, че се използват части на невидимия спектър. Т.е. неща, които ние не виждаме, но именно чрез сателитните изображения ги виждаме преди те да са станали видими за очите ни. Това е голямо предимство, тъй като ако на едно поле има даден проблем, който може да е предизвикан от болести, неприятели или климатични фактори (като буря, градушка и др.), то той се вижда с оцветени отделни точки на изображението, още преди да има промени в самите растения. Което е своеобразна превенция и земеделците могат да реагират навреме.

Прилагането на сателитната технология е подходящо за наблюдение на всички култури и през всички сезони - целогодишно.

Благодарение на вегетационния индекс, който прилагаме, може да получим много прецизна картина на състоянието на растенията, разяснява още Евгения Сарафова. Тази информация е изключително ценна, тъй като, когато се съпостави с почвените проби, се получава много точна информация за състоянието на културите.

Една от последните фунцкионалности, които софтуерната платформа, която Евгения ни показа е възможността за обработка на събраните от сателитните изображения данни да се използват за изготвянето на VRA карти за азотно торене или иначе казано карти с променлива норма за азотното торене. С тях се оптимизира торенето на полето, като се внася точното количество на точното място, което в крайна сметка има и финансово изражение под формата на по-ниски разходи за торене, тъй като чрез променливата норма се намаля в общия случай количеството азот, което се вкарва в полето. Сериозно е и влиянието върху околоната среда, тъй като се минимизират случаите на "презапасяване" и "пренаторяване" с азотен тор.

Когато се проследява моментното състояние на растенията и се използва карта с вегетационен индекс, то не е нужно да се прави почвено пробовземане. В този случай се изготвя карта за торене с азот, което е с листно приложение с цел допълнително подхранване на посева, а когато се прави почвено торене, то тогава VRA картите се изготвят най-точно на база почвен анализ.

Тези нови технологии позволяват на земеделците да оптимизират разходите си за торене без да ограничават потенциалното развитие на посевите, лишавайки ги от нужните им хранителни вещества.

Още от Растениевъдство
0

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си Ваня Велинска В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери,

0

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

0

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

0

Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов. Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Ръждите по житните са икономически най-важните болести и при висока степен на нападение могат да доведат до сериозни загуби и компрометиране на реколтата.

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството