Какво се очаква на пазара за зеленчуци в ЕС

13 март 2019
Агробизнес
6579
Няма снимка
При полския пипер изкупните цени през 2019 се очаква да бъдат на равнища от 0,68 лв/кг - с около 2% под средното за 2016-2018 г.
1 2 3 4
 

40% от потребителите вече пазаруват биологична продукция, а около 50% търсят продукти от къси вериги

Диана Ванчева

След като ЕК одобри нови правила за държавните помощи, които засягат т.нар. помощ де-минимис, Центърът за икономически анализи към Института за аграрна икономика направи нови прогнози за пазара.

Експертите днес коментират за “Български фермер”, че топлата зима в Европа през последните десетдневки не създава предпоставки за особени сътресения на пазара на зеленчуци и по отношение на снабдяването.

Това вече доведе до леко понижение на февруарските цени в сравнение с тези от месец януари.

Колко ще стане таванът на де-минимис

ЕК повиши максималният таван на помощта, която националните власти могат да отделят без предварително одобрение от комисията.

Сумата вече е 25 хил.евро, което бе оценено като добра новина от секторите.

Всъщност, максималният размер на държавната помощ на стопанство за 3 години вече ще бъде 20 хил.евро. А ако държавата не харчи за такава помощ повече от 50% от определения ѝ таван от 1,25% от брутната селскостопанска продукция за подпомагане на даден сектор, тогава помощта може да нарасне до 25 хил.евро, а фондът ѝ до 1,5% от брутната продукция, казват анализаторите. Няколко са очертаващите се тенденции в потреблението на зеленчуци особено в страните с по-високи потребителски възможности.

По последни официални европейски данни около 40% от потребителите в ЕС вече пазаруват биологична продукция.

А около 50% търсят продукти, които да са от къси вериги на доставка.

По този начин расте и консумацията на сезонните зеленчуци и плодове.

Как това се отразява на цените?

При доматите

Цените на едро в световен мащаб според www.tridge.com намаляват с 1% спрямо януари 2019 г.

Цената в страните основни производителки на домати в ЕС - Холандия и Испания през февруари е около 1,18 евро/кг.

Очаква се на годишна база в основните производителки в ЕС тя да бъде с около 12% по-ниска.

За сравнение, цените на едро в съседна Турция на годишна база обаче са по-високи с около 11% и варират около 0,38 US$/кг.

При пипера

С изключение на Испания, където цените растат с около 5% спрямо предния месец, в останалите държави те леко се понижават - най-ниски остават в Холандия - около 0,84 евро/кг.

В Турция цената на едро е около 1,20 US$/кг, което е с 26% над миналогодишната за същия месец.

През февруари 2019 г. цените на краставиците в основните ЕС производителки (Испания, Холандия и Полша) леко се понижават на месечна база - до около 0,95 евро/кг.

На едро са с около 30% под миналогодишните. Но по-голямо увеличение се очаква от средата на март 2019 г.

Очаква се да видим какви ще са и следващите изненади на европейския пазар, които ще дадат отражение и у нас.

Например в България в известна търговска верига, чиято търговска марка е обагрена в жълто, през миналата седмица се предлагаха вкусни и ароматни холандски чери домати, чиято цена за килограм беше 15,99 лева.

Прогноза за България - производство и изкупни цени

Що се отнася до развитие на производството на домати, пипер и краставици у нас, първоначалните оценки на САРА за 2019 година сочи увеличение в сравнение с 2018 г.

Максималното производство на домати се очаква да достигне 164 хил.т. Това е ръст с около 9% в сравнение с предходните три години.

Производството на пипер се очаква да се доближи до годишните нива от 48 хил.т. Това пък е понижение от 14%, съпоставено с изминалите 3 години.

Максималното количество краставици за 2019 г. се очаква да бъде 70 хил.т. - с около 11% над тези за предходните три години.

Прогнозните данни за цените са без включен ДДС и са видни на таблиците, които публикуваме.

При полските домати по настоящи прогнози се предвижда цена от 0,63 лв/кг - с 8% над цената за последните години.

При оранжерийните домати изкупната цена се предвижда на около 0,92 лв/кг.

При полския пипер се очакват нива от 0,68 лв/кг. Тази цена е с около 2% под средната за 2016-2018 година.

При краставиците на открито изкупната стойност вероятно ще е 0,85 лв/кг - с 5% над средното за последните 3 години. А при оранжерийните - около 1,29 лв/кг - 7% над тези от последните 3 сезона.

Още от Агробизнес
0

Досега никой повече не уточнява какви могат да бъдат те Закупуването на нови машини ще бъде допустимо по подмярката за инвестиции 16.1 - Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в

0

С европейско и с национално финансиране Диана Ванчева - Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол над почвените

0

Най-големият спад е в Румъния и България - с 54% и 40% Производството достига минимума за последните 12 години Алма Давидова Още по-малко площи с рапица в ЕС,

0

И в следващата ОСП след 2020 година След като земеделският министър Румен Порожанов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 18 март в Брюксел, той заяви,

0

След като приключи административната оценка на 175 проекта по подмярка 4.2 за преработка на селскостопански продукти, Държавен фонд "Земеделие" съобщи,

Последни новини
0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

0

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА главният й конструктор инж. д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс".

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Ще бъда на репетиция в театъра. Имам премиера на 26 март”, каза Асен Блатечки, който е рожденик днес. Част от празника си актьорът ще прекара в последни репетиции за премиерата на постановката “Чайка” по А. П. Чехов с режисьор Иван Добчев в Драматично-кукления театър “Константин Величков” в Пазарджик.