За да не паднат добивите 

В официалния бюлетин за растителна защита  на БАБХ специалистите напомнят, че дълго продължилата суша през есента на 2018 г. е  затруднила обработките на почвата и не е позволила сеитбата на зимните зърнено-житни култури да се извърши в оптимални агротехнически срокове и нормално да поникнат есенните култури.

По тази и по климатични причини дефицитът на почвената влага задържа началните фази от вегетацията на по-рано засетите есенни посеви.

На отделни места посевите с пшеница и рапица в началото на зимата бяха във фаза покълване, но при тези посеви пониците са изсъхнали и не са презимували.

От направени обследвания на площите с есенници е установено, че минималният брой живи растения при пшеницата не е по-малко от 160 на кв. м във фаза 2-3 лист и не по-малко от 140 във фаза братене. Изтегляне на растенията е забелязано в единични посеви на места.

Сега много важно ще е

пролетното подхранване с азот

което трябва да стане в началото на март. Не бива фермерите да закъсняват, защото ако пшеницата навлезе във фаза вретенене и не й достигат хранителни вещества, това ще снижи добивите.