През последните години се забелязва сериозно повишаване на инфекциозния фон на културните растения. Затова и познаването на възможните проблеми, позволява на земеделските производители да реагират навреме и да се справят ефективно с тях.

Причината за по-сериозната инвазия от болести, неприятели и плевели е от една страна динамичните климатични промени, които се случват, а от друга - чуждите сортове и хибриди, които често са податливи на различни патогени.

За да запознае земеделските производители с възможните болести по полетата им, специален гост-лектор на форумите, организиране от Байер КропСайънс, бе проф. днс Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив.

Ако преди години някой ми беше казал, че акцент в лекцията ми ще бъде кафявата ръжда, нямаше да му повярвам, така започна презентацията си професорът. И трите ръжди – кафява, жълта и черна на практика ги имаме, но в последните години доминира кафявата. И единствената добра новина е, че ако я сравним с другите две, то тя е най-слабата като вредностност. В същото време обаче, тя се появява всяка година и, ако не се изведе правилна растителна защита, намалява значително добивите. Ето защо фермерите трябва да бъдат изключително внимателни.

Първата предпоставка за разпространението на кафявата ръжда са чувствителните сортове. Най-подходящите условия за развитието на патогена са подходяща температура и хранителна среда.

Още от презентацията на проф. Бобев, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 11 март.