Давайте я веднъж дневно на телета, прасета и агнета
Сухата коластрена извара (суха коластра) се приготвя от остатъци от коластра. Коластрата се налива в емайлиран съд и се оставя на топло за 5-6 часа, докато се скваси до гъстота на сметана. След това съдът с коластрата се пуска в съд с гореща (80-90 градуса С) вода за отделяне на суроватката.
Получената извара се прецежда през стерилна марля и се разстила на тънък (1-2 см) слой в емайлиран плосък съд. След това се изсушава в сушилня за плодове при температура 70-80 градуса С в продължение на няколко часа, като периодично се разбърква.
Резултатът: от 1 л коластра се получава 200-300 г суха коластра. Стрива се на дребно и се съхранява в затворени съдове от тъмно стъкло при температура, не по-висока от 10 градуса С.
Сухата коластрена извара се използва като общоукрепващо средство за профилактика на стомашно-чревни заболявания веднъж дневно:
на телета на възраст 3-10 дни - по 25-30 г; на 10-20 дни - по 50-70 г;
на прасета - по 2-4 г;
на агнета - по 10-15 г.
Ако телетата са болни, дозата се увеличава 1,5-2 пъти. На телета коластрената извара се изхранва с коластра или мляко, а на агнета и прасета - с краве мляко или с обезмаслено мляко.
Коментари