Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

05 март 2019
Агротехника
19377
1 2 3 4
 

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства

Хербицидното активно вещество дикват е включено в европейския регулаторен радар в продължение на много години, тъй като се възприема като риск за операторите на пръскачките, минувачите и жителите, както и за птиците.

През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) най-сетне потвърди, че одобрението на дикват ще бъде оттеглено. Продажбите приключиха на 4 февруари 2019 г. и срокът за използване на съществуващите запаси е точно 12 месеца по-късно.

Дикватът има редица приложения, включително почистване на стърнища, в хербицидни смеси преди поникване и изсушаване на редица култури (рапица, грах и фасул, ленено семе и различни посевни култури).

Но той вероятно ще липсва най-много на картофопроизводителите, тъй като осигурява бързо изгаряне на кълновете, за да спре растежа на клубените в пазарен размер, да предизвика образуването на кожата и да предотврати разпространението на болести преди прибиране на реколтата.

В допълнение, за близкия широкоспектърен унищожител на плевели глифозат се водят спорове за сваляне от пазара.

Всичко това означава, че производството на растителна продукция плаче за приложими алтернативи на тези активни съставки. За щастие изглежда, че ново сътрудничество ще добави силна опция сред възможностите.

CNH Industrial сключи търговско споразумение с германската компания Zasso, за да внесе своята цифрова машина за плевене на селскостопанския пазар в Европа.

Концепцията за електрическо плевене не е нова, но предишните опции включват много високи напрежения, които се прехвърлят в плевелите, сготвяйки растенията до смърт.

Zasso е разработила машина с името XPower, която вместо да пържи целта на висока температура, 

прехвърля пулсиращото електричество на определена честота

през растението за кратко време. Тя всъщност унищожава васкуларния сноп (клетки, които транспортират вода и хранителни вещества). Всеки апликатор може да генерира до 7,000v.

Джон Даунс, специалист по прецизно земеделие за CNH Industrial UK и ROI, обяснява, че XPower е уникален в света на органичния контрол на плевелите, тъй като работи точно до корените на растението.

Други органични методи включват горелки и топлинна обработка, генерирани от инфраред/лазер, гореща вода или горещ въздух и работят само на или близо до повърхността на почвата. Така че концепцията на Zasso е възможно най-близо до системното лечение с хербициди, което можете да получите.

“При скорошна демонстрация на XPower в Италия беше горещ и слънчев ден и

след 10-15 минути плевелите вече бяха увяхнали

така че отговорът на лечението е много бърз”, добавя Даунс.

Въпреки че се предлага в по-малка версия за общинска и градинарска употреба - 1.5 м, 3-метровият XPower ще бъде от най-голям интерес за производителите с големи стопанства. Механичната мощност се генерира от трактора, а задно монтирана кутия, съдържаща генератор със задвижване, я прехвърля към високочестотни високоволтови трансформатори.

След това захранването се прехвърля към апликатор на предната връзка чрез високоволтови кабели и съединители и положителен заряд се насочва през два реда смесени гребла, които осъществяват контакт със земята по ширината на машината. Те подават електрически ток през всички растения върху повърхността на почвата, надолу в техните корени и по протежение в почвата.

Редица гребла с отрицателни заряди в задната част дават “двоен ефект” върху плевелите преди да завършат електрическата верига.

XPower може да контролира растения от всякакъв размер и не е зависим (както някои хербициди) от това растенията да са физиологично активни, за да бъде ефективен. Той може също да се използва при всяка температура и е способен да убива устойчиви на хербициди плевели.

Установено е, че машината има незначителни последици за броя на земните червеи. Според проучванията

оранта е значително по-вредна

за популациите. Подобно слабо въздействие е наблюдавано и при оценката на безкрилите насекоми и почвената микробна активност.

По-малки варианти на машината вече се използват за контрол на плевелите в общински земи. CNH Industrial вижда голям пазар за XPower в лозя и овощни градини, където производителите търсят да намалят зависимостта от хербициди като глифозат.

XPower със сигурност ще представлява интерес и за производителите на биологични култури, тъй като разполагат с малко алтернативи, различни от механични методи за контрол на плевелите в стърнища, унищожаващи покривните култури или изсушаващи картофите.

Земеделските производители могат да забележат, че ширината на апликатора се увеличава относително бързо от 3 до 6 метра. Това помага за увеличаване на работните нива на машината, която обикновено пътува само с 4-6 км/ч.

Даунс казва, че в по-дългосрочен план сътрудничеството ще включи най-новата технология за изкуствен интелект и камера, позволявайки на XPower да разпознава специфични плевели и да ги отстрани от културните растения.

Още от Агротехника
0

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

0

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

0

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

0

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

0

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на

Последни новини
0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

0

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА главният й конструктор инж. д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс".

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Ще бъда на репетиция в театъра. Имам премиера на 26 март”, каза Асен Блатечки, който е рожденик днес. Част от празника си актьорът ще прекара в последни репетиции за премиерата на постановката “Чайка” по А. П. Чехов с режисьор Иван Добчев в Драматично-кукления театър “Константин Величков” в Пазарджик.