Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

05 март 2019
Агротехника
24903
1 2 3 4
 

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства

Хербицидното активно вещество дикват е включено в европейския регулаторен радар в продължение на много години, тъй като се възприема като риск за операторите на пръскачките, минувачите и жителите, както и за птиците.

През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) най-сетне потвърди, че одобрението на дикват ще бъде оттеглено. Продажбите приключиха на 4 февруари 2019 г. и срокът за използване на съществуващите запаси е точно 12 месеца по-късно.

Дикватът има редица приложения, включително почистване на стърнища, в хербицидни смеси преди поникване и изсушаване на редица култури (рапица, грах и фасул, ленено семе и различни посевни култури).

Но той вероятно ще липсва най-много на картофопроизводителите, тъй като осигурява бързо изгаряне на кълновете, за да спре растежа на клубените в пазарен размер, да предизвика образуването на кожата и да предотврати разпространението на болести преди прибиране на реколтата.

В допълнение, за близкия широкоспектърен унищожител на плевели глифозат се водят спорове за сваляне от пазара.

Всичко това означава, че производството на растителна продукция плаче за приложими алтернативи на тези активни съставки. За щастие изглежда, че ново сътрудничество ще добави силна опция сред възможностите.

CNH Industrial сключи търговско споразумение с германската компания Zasso, за да внесе своята цифрова машина за плевене на селскостопанския пазар в Европа.

Концепцията за електрическо плевене не е нова, но предишните опции включват много високи напрежения, които се прехвърлят в плевелите, сготвяйки растенията до смърт.

Zasso е разработила машина с името XPower, която вместо да пържи целта на висока температура, 

прехвърля пулсиращото електричество на определена честота

през растението за кратко време. Тя всъщност унищожава васкуларния сноп (клетки, които транспортират вода и хранителни вещества). Всеки апликатор може да генерира до 7,000v.

Джон Даунс, специалист по прецизно земеделие за CNH Industrial UK и ROI, обяснява, че XPower е уникален в света на органичния контрол на плевелите, тъй като работи точно до корените на растението.

Други органични методи включват горелки и топлинна обработка, генерирани от инфраред/лазер, гореща вода или горещ въздух и работят само на или близо до повърхността на почвата. Така че концепцията на Zasso е възможно най-близо до системното лечение с хербициди, което можете да получите.

“При скорошна демонстрация на XPower в Италия беше горещ и слънчев ден и

след 10-15 минути плевелите вече бяха увяхнали

така че отговорът на лечението е много бърз”, добавя Даунс.

Въпреки че се предлага в по-малка версия за общинска и градинарска употреба - 1.5 м, 3-метровият XPower ще бъде от най-голям интерес за производителите с големи стопанства. Механичната мощност се генерира от трактора, а задно монтирана кутия, съдържаща генератор със задвижване, я прехвърля към високочестотни високоволтови трансформатори.

След това захранването се прехвърля към апликатор на предната връзка чрез високоволтови кабели и съединители и положителен заряд се насочва през два реда смесени гребла, които осъществяват контакт със земята по ширината на машината. Те подават електрически ток през всички растения върху повърхността на почвата, надолу в техните корени и по протежение в почвата.

Редица гребла с отрицателни заряди в задната част дават “двоен ефект” върху плевелите преди да завършат електрическата верига.

XPower може да контролира растения от всякакъв размер и не е зависим (както някои хербициди) от това растенията да са физиологично активни, за да бъде ефективен. Той може също да се използва при всяка температура и е способен да убива устойчиви на хербициди плевели.

Установено е, че машината има незначителни последици за броя на земните червеи. Според проучванията

оранта е значително по-вредна

за популациите. Подобно слабо въздействие е наблюдавано и при оценката на безкрилите насекоми и почвената микробна активност.

По-малки варианти на машината вече се използват за контрол на плевелите в общински земи. CNH Industrial вижда голям пазар за XPower в лозя и овощни градини, където производителите търсят да намалят зависимостта от хербициди като глифозат.

XPower със сигурност ще представлява интерес и за производителите на биологични култури, тъй като разполагат с малко алтернативи, различни от механични методи за контрол на плевелите в стърнища, унищожаващи покривните култури или изсушаващи картофите.

Земеделските производители могат да забележат, че ширината на апликатора се увеличава относително бързо от 3 до 6 метра. Това помага за увеличаване на работните нива на машината, която обикновено пътува само с 4-6 км/ч.

Даунс казва, че в по-дългосрочен план сътрудничеството ще включи най-новата технология за изкуствен интелект и камера, позволявайки на XPower да разпознава специфични плевели и да ги отстрани от културните растения.

Още от Агротехника
0

Според нов доклад технологиите в този сектор са във възход и се очаква продажбите да достигнат 10,7 млрд. долара до 2024 г. Ивона Величкова През май започва сезонът на фуражите.

0

Разговаряме със Стоян Иванов, ръководител Сервизна дейност - регион север в Интерагри България, за важността на сервизното обслужване и последните тенденции при него - Г-н Иванов,

0

Италианските трактори Landini са добре познати на българския пазар със своята надеждност, лесна поддръжка и достъпна цена. При своята най-висока 7-а серия, Landini въвежда модификацията ACTIVE,

0

Обширни възможности за растеж ще има на глобалния пазар за тези машини. Очаква се той да достигне 3,2 милиарда долара до 2025 година Ивона Величкова Храната управлява света.

0

В световното производство на зърнокомбайни компонентите за тях се произвеждат от 3-4 големи компании. Двигателят най-често е на Cummins, цялата хидравлика е италианска, всички задвижвания,

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството