За хората един от най-важните витамини за здравето е В12, макар че остава някак встрани от вниманието им. Той е водоразтворим и се набавя чрез различни източници. Витамин В12 е един от осемте витамина от групата В. Подпомага функцията на мозъка и нервната система. Нужен е за производството на кръвни клетки и ДНК. Важен е за костите, обмяната на желязото, за подобряване на настроението и храносмилането. Нарича се още кобаламин и е най-комплексният витамин в човешкото тяло

Витамин B12 действа като стимулатор и на пчелите, пише pchelara.com. Всички знаем, че кобалтът стимулира яйценосната дейност на пчелната майка. Той е много необходим елемент, защото е съставен елемент на витамин B12, всъщност витамин B12 се нарича кобаламин.

Витамин В12 довежда до бързото излекуване от европейски гнилец. Той съдържа в своя състав кобалт и поради това предотвратява развитието на гнилеца.

Изследванията показват, че профилактичното третиране с витамин В12 на здрави пчелни семейства в заразени с европейски гнилец пчелини е успешно и води до намаляване случаите на нови заболявания.