Прасковата е овощен вид, който може да започне да плодова още на втората година. Ако обаче не се прилага подходяща резитба, дръвчето се претоварва с плодове, растежът му бързо отслабва и то загива по-рано.

През първите няколко години прасковата расте буйно и образува много предивременни клончета. Това позволява да се ускори формирането на короната, като не се налага да се съкращават продължителите на скелетните части.

Прасковеното дръвче най-често се формира с чашовидна или свободнорастяща корона. При втория тип короната е по-малка, и се препоръчва, когато се засаждат повече прасковени дръвчета. 

Лесно се оформя чашовидната корона

При чашовидната корона не се оставя водач. Най-често на дървото се оставят три, по-рядко четири скелетни клона. Върху всеки от тях се формират по три скелетни разклонения. Първото е на 50-60 см от основата на скелетния клон, а следващите са раздалечени на 70-100 см едно от друго.

Скелетните клони, които са в основата, трябва да са с по-голям наклон - около 45 градуса. По-горните растат по-изправено.

Скелетните разклонения са с наклон 30-35 градуса спрямо хоризонталата.

Може да се формира и по-различна чашовидна корона, която се различава от класическата по това, че скелетните разклонения са повече на брой - до 5-6 на всеки клон. Разстоянията между тях не са различни, просто заемат празните пространства, като се цели чашата добре да се оформи.

За да няма счупване на скелетните клони, препоръчва се те да бъдат избрани от клончета, които израстват на 10-15 см едно от друго, а не от съседни пъпки.

Височината на стъблото в любителските градини, трябва да е около 60 см.

Резитба след засаждането

В зависимост от височината на стъблото, дърветата се съкращават на 80-100 см. На най-близката до отреза пъпка се оставя чеп с дължина 2-5 см. На около 20 см под отреза предивременните клончета се съкращават на 1-2 пъпки, а разположените по-ниско - се съкращават.

През пролетта, когато филизите достигнат 15-20 см, е добре да се направи филизене.

Оставят се 3-4 филиза за скелетни клони. Те трябва да израстват под ъгъл по-голям от 45 градуса, и да са равномерно разпределени около стъблото. 

Кои са особеностите на свободнорастящата

Формираната като свободнорастяща корона праскова има водач и 5-7 странични клона.

Тези, които са разположени в основата, трябва да са най-добре развити, тъй като ще са склетни клони. По-високо разположените, съответно са по-слабо развити. Височината на стъблото е около 60 см за дворните градини.

Оформянето на свободнорастяща корона е по-просто в сравнение с това на чашовидната корона. През първите години се прави по-слаба резитба, което води до образуване на повече плодове.

Кога да се филизи

След засаждането през есента, централната ос на дръвчето не се съкращава. Премахват се предивременните клончета по определената за стъблото част, а всички останали се съкращават на 1-2 пъпки.

При засаждането през пролетта дръвчетата се съкращават на 2-3 пъпки или предивременни клончета над определената за стъблото част.

По същия начин се съкращават и тези с по-голяма височина - над 150 см. Тук няма значение, кога са засадени.

През първата вегетация се премахват филизите, покарали по стъблото.

При дръвчетата, които са съкратени при засаждането се прави филизене във връхната им част. Избира се само един филиз, за предпочитане, който е разположен от страната на преобладаващите ветрове. Всички останали се премахват.

Оставеният филиз обикновено нараства бързо, като образува много предивременни клончета, които са най-силни в основата.

Ако не се направи филизене, развиват се няколко равни по растеж клончета, които затрудняват развитието на свободнорастящата корона.

През втората зимна резитба част от тези клончета трябва да бъдат премахнати, а това се отразява неблагоприятно както на формирането на короната, така и на плододаването през втората година. 

Ежегодно се реже за плододаване

Характерно за прасковата е, че дръвчето се претоварва с плодове. Ето защо е препоръчително ежегодно да се извършва резитба за плододаване. Тя е по-силна в сравнение с останалите овощни видове.

Короната се просветлява, като се премахват тези клони, които я засенчват. За плододаване се оставят добре развити смесени клончета, независимо от формата на короната, а останалите се отстраняват. Не е задължително смесените клончета да са равномерно разпределени по скелетните части.