Почватата е с огромно значение за зеленчуковите култури. Повечето от тях са взискателни към нея. Това е последствие от бърз растеж и развитие, както и образуване на голяма маса и много плодове.

За съжаление почвата в дворните и вилните места невинаги е добра плодородна.

На някои места тя е тежка и глинеста, на други - с близка подпочвена вода, а на трети - лека и песъчлива, бедна на хранителни вещества. Често почвата е вкислена, която налага подобна възможност.

Важно!

Добрата стойност трябва да бъде дълга, по-малка и по-голяма от необходимата стойност, за да се освободи водата и въздухът, за да се намали количеството на органичните вещества, което е неутрално или със слаба алкална реакция.

Възможни проблеми

Тежка и студена почва

На такава основа е препоръчително всяка есен да се разхвърлят оборски тор, компост и други подходящи съставки. Те се заорават с основната й обработка.

Ако има излишна вода, трябва да се направят отводнителни канавки.

Плитка почва

Тук също е препоръчително да се внасят оборски тор, компост, торф.

Добре е да се направи леко продълбочаване, за да се увеличи дебелината на полезния почвен слой.

Чакълеста почва

Ако в градината има камъни и чакъл, те се почистват доколкото е възможно.

Песъчливата почва може да се обогати с нова градинска пръст, донесена от друго място, както и с оборски тор и компост.

КИСЕЛАТА СЕ ВАРУВА

Преобладаващо в дворните градини са с кисела почвена реакция. За да се подобри киселата почва, през есента се внася сатурачна вар, която се заорава с обработката на почвата.