За задълженията на пчеларя напомня доц. д-р Боян Първулов във в. "Пчела и кошер". При продължителния затворен зимен режим на живот на пчелните семейства се създават условия за размножаване на патогените причинители, както в пчелите (поради невъзможност от очистително облитане), така и в кошера (от умрелите пчели, диарични изпражнения и други отпадъци).

При първото затопляне пчелите започват да почистват гнездото, но голяма част от тях са ангажирани за донасяне на вода и прашец. Затова пчеларят трябва да им помогне. Това става чрез сваляне, почистване и обгаряне на дъната на кошерите, премахване на празните и излишни пити от гнездото, разпечатвене на пити с мед до пилото, затопляне отстрани и отгоре на гнездата.

Много важно условие е в ранна пролет да бъде подсигурена чиста вода на пчелите, за да не посещават разни помийни ями и отходни води, откъдето внасят в гнездото причинителите на паратиф, рикетциози, колиинфекции и др.

Сега постоянна грижа на пчеларя трябва да бъде: чрез храната, водата и микроклимата вътре в кошера да създава условия за повишаване на естествената устойчивост на пчелните семейства спрямо болести. И ако се налага по технологичен път да намалява възможностите за внасяне на инфекции вътре в семейството. А това се постига чрез правилно отглеждане на семействата.

Източник Пчеларски вестник