В началото трудно може да се определи една тиха кражба. Първите крадци са обикновено по-старите и по-тъмни пчели,  обяснява Митка Угринова във в. "Пчела и кошер". Те се разпознават по черният и лъскав вид.

Настъпва борба между чуждите и своите пчели. Пред кошера се наблюдава необичайно летене. По земята се виждат умрели пчели. По прелката се виждат восъчни отпечатъци и следи от мед. Кражбите продължават до късно вечерта и ако не се вземат мерки, продължават и на другият ден, докато ограбеното семейство не бъде ликвидирано. Когато ограбваното семейство вече не може да се защитава, тогава и неговите пчели се присъединяват към крадците и сами участват в пренасянето на меда.

Как да прекратим нападението? Ако това се случи по време на преглед на пчелите, съответно веднага се прекратява прегледа.

1) Стеснява се входът на нападнатия кошер. Може да се постави трева пред входа, която всъщност пречи на пчелите свободно да влизат в кошера.

2) За да не се стига до този момент, трябва да се подържат силни семействата.

3) Кошерите трябва да са добре уплътнени и здрави.

4) При подхранване да не се разлива сироп по външните части на кошера и около тях.

5) И преди всичко трябва да сте наблюдателни и внимателни по всяко време, защото ако не се обърне внимание, за три дни кошерът ще остане напълно празен. Рамките с восъчните пити ще бъдат тотално изблизани, а кошерът "безлюден".

6) Има и други нападения например от оси. Понеже сме имали такъв случай, затова ще го спомена. Тогава се открива гнездото на осите. Предприемете мерки за тяхното унищожаване, без да губите време и тогава извършете стесняване на отвора на прелката. Но първо унищожете нападателя - така ще всеете смут и самите оси ще се объркат.