Ако времето не позволява очистително облитане на пчелното семейство, то трябва да го направите в помещение, напомнят от nivabg.com.  Но то трябва да е чисто, светло и затоплено до 20-25 градуса, а отсъствието на каквито и да било други предмети улеснява работата.

Най-добре е кошерът да се разположи срещу светъл прозорец на поставка, така че прилетната дъска да опира о стената под долния ръб на черчевето. Входът на кошера се отваря и гнездото се открива. Почувствали топлината, пчелите излитат и се прочистват. Те се устремяват към светлината от прозорците и се блъскат в стъклата. За да не става това, на единия прозорец се изпъва тензух, а другите се затъмняват.

Докато трае облитането, пчеларят може да прегледа внимателно състоянието на кошера и да отстрани нередностите.

Ако се налага, семейството може да бъде прехвърлено в друг чист кошер с чисти пити нектарен мед и прашец. Събралите се по тензуха пчели лесно се смитат в картонена кутия и се изсипват в кошера. Той не може да бъде изнесен веднага на открито.Трябва да се пренесе в друго помещение с температура 8-10 градуса .При такива условия за 3-4 часа пчелите оформят отново зимното си гнездо. През това време може да се извърши облитането на друго пчелно семейство.