Още при премахване на восъчните пити трябва да се предприеме действие за тяхната защита от упоритите молци, напомнят специалистите от в. "Пчела и кошер". Всеки си има свой начин, който е приел за ефективен.

Митка Угринова споделя своя личен опит: Какво представлява восъчният молец? Възрастният стадий на восъчния молец е пеперуда, която снася яйцата си върху восъчните пити. Те са дребни като грис. От яйцата на 5-ия ден се излюпват ларви като гъсеници, които са много лакоми. Хранят се с восък, обикновено това са доста добре изградени пити. Една женска пеперуда снася средно около 250-300 яйца. Молците се размножават, когато температурите са от 16 да 35 градуса С. Няма да се усетите как ще опоскат всичко. Затова сега ще ви разкажем как ние процедираме.

На есен започваме да стесняваме пчелите в кошера. Всички пити при добро съхранение са отличен старт за следващата година. Восъчните пити се съхраняват в сухо добре проветрено помещение. Като преди това започваме да ги вкарваме в хладилник с почти минусови температури. Престояват 3 дни и после ги подреждаме в кашони. Покриваме с вестници и слагаме таблетки AROXOL и накрая затваряме кашона.

Така по този начин имаме нулеви загуби, споделя пчеларката.

Покриваме восъчните пити с вестници и слагаме таблетки AROXOL и накрая затваряме кашона.
Покриваме восъчните пити с вестници и слагаме таблетки AROXOL и накрая затваряме кашона.