Твърдата пшеница е традиционна култура за страната ни. За съжаление през последните години тя се отглежда на много малки площи и разпространението й е доста ограничено.

Разбира се, причините за това са в пазара, както и предпочитанията на фермерите да отглеждат мека пшеница.

По принцип не би трябвало да има проблем с реализирането на твърдата пшеница, тъй като тя е суровина за производството на всички видове макаронени изделия. На практика обаче се получава, че производителите или влагат в направата им мека пшеница или внасят от чужбина.

По-ниските добиви вече не са пречка за по-малкия интерес на зърнопроизводителите, коментират специалистите от Института по полски култури в Чирпан. Новите сортове са високопродуктивни и не отстъпват по добиви на останалите съвременни сортове. Освен това те са подходящи за отглеждане и в останалите райони на страната, подчертават учените.

Така че препоръката е фермерите да заложат на твърдата пшеница, като по този начин разнообразят сеибооборота си, без да намалят доходите си.