Алиготе

Това е френски винен сорт грозде от народна селекция. В Украйна е от основните за производство на висококачествени трапезни вина и купажен материал. Виното е по-добре да се пие младо. Гроздето може да се употребява и в свеж вид. Алиготе се засажда във Франция, Калифорния и Източна Европа.

Гъмза

Разпространен е в България, Унгария, Румъния, Сърбия, Украйна.

Това е винен сорт със среден период на узряване. Виното е интинзивно оцветено, плътно, екстрактно, меко с хармоничен и приятен вкус и сортов аромат. Пие се леко и е готово в млада възраст.

Димят

е български винен сорт грозде от народна селекция. Най-много насаждения и реколта има в Шуменско, около Търговище, Чирпанския край и по Черноморското крайбрежие. Вирее най-добре на южно изложение и при варовикова почва.

Той е обаче уязвим на суша и на ниски зимни температури. Узрява късно - октомври. Стават хубави трапезни вина.

Димят червен е български сорт грозде, разновидност на сорта Димят с оцветени зърна. Узрява в края на септември. Използва се за приготвяне на обикновени вина.

Мавруд

е известен български винен сорт червено грозде с късен период на узряване. Явява се един от старите и се счита един от най-ценните местни сортове.

Мискет червен

Стар български сорт грозде, с късен срок на узряване. В България узрява през втората половина на септември. Гроздето се използва за приготвяне на бели трапезни вина.

Мускат Отонел

е универсален сорт грозде. Разпространение получил в Западна Европа преди два века. Отличава се с характерен аромат, който придават съдържащите се в гроздето ефирни масла. Мускатните вина са признати за най- ароматни.

Пино Ноар

е известен във всички европейски страни, нищо че е френски. Дава богато пигментирани леки червени вина с наситен аромат.

Рубин

е винен сорт грозде със среден период на узряване. В България натрупва 23-25% захар, за изумление зърната могат да достигнат захарност 30%. Рубин е пригоден за производството на висококачествени червени вина.

Сира

е отличен за червено вино, и то за най-популярните съвременни вина. У нас в последните години навлезе силно и е предпочитан от винарите. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбни заболявания и на повечето болести по лозите. От Сира се правят висококачествени червени сортови вина.

Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. Имат голям потенциал за стареене.