Съобразявайте се с тях, когато го създавате

Ветровете и въздушните течения влияят на микроклимата на всеки район, като променят температурата на почвата и въздушната влажност. Горещите и сухи ветрове повишават температурата, изсушават почвата и въздуха и засилват изпаряването на вода чрез листата на лозовото растение.

Влажните пък овлажняват атмосферата и помагат за наливането и наедряването на зърната.

Понеже напролет силни ветрове застрашават счупване на леторастите. Лозята в такива райони трябва да се засаждат на защитени места, а редовете да се ориентират по посока на ветровете. Препоръчват се и защитни пояси от различни дървесни видове.

Надморската височина

Височината спрямо морското равнище значително променя климатичните условия. В съответствие с това общата температура за вегетационния период на лозата се намалява с около 150-160 С на всеки 100 м надморска височина.

При условията на умерения климат с увеличаване на надморската височина над 100 м вегетационният период на лозата се удължава. Но родовитостта намалява и се влошава качеството на гроздето. Съдържанието на захари се намалява с 1%.

Почвата

Скелетните почви с чакъл и едри пясъчни частици имат добри въздушни и топлинни качества. Благоприятстват узряването на гроздето и неговото качество. У нас такива са в Подбалканската долина, Карлово, в някои микрорайони на Сливенско и др.

Те са бедни на хранителни вещества, затова растежът и добивът са сравнително ниски.

Песъчливите почви имат добър въздушен и топлинен режим и лозята върху тях страдат по-малко от гъбни болести и не се заплевеляват. У нас такива има във Видинско, Подбалканската долина, Сунгурларската долина, поречието на Марица, Пазарджишко, Пловдивско и др. От лозята върху такива почви се получават висококачествени бели, леки и хармонични вина.

Глинестите почви пък задържат влага, непропускливи са и при дъжд стават лепкави.

Лозите растат буйно и плодоносят обилно, но дейността на кореновата система е доста затруднена. При наличието на повече желязо са отлични за десертни сортове за висококачествени червени вина.

Глинесто-песъчливите почви имат добри физични свойства. Те са добре запасени с хранителни вещества и влага. Това са карбонатните черноземи на льосова основа. Такива у нас са в Северна България - ивицата около р. Дунав. В тях кореновата система на лозите силно се развива. Върху тях се получава качествено грозде както от десертни, така и от винени сортове.