Овощните дървета могат да се формират с различни видове корони. Съвсем общо те могат да бъдат закръглени или плоски, с водач или без водач.

Със закръглени корони с водач у нас се формират подобрена етажна и свободнорастяща корона, а без водач - чашовидна корона.

В градини с повече овощни дръвчета, присадени на слаби подложки, се формират корони с плоска форма - т. нар. палмети.

Отделните видове корони не са подходящи за всички видове и сортове, както и при различните подложки.

Определят се от подложката

Подобрена етажна корона е подходяща при формиране на сливи, вишни, кайсии, бадеми, череши и дюли. Тази формировка е препоръчителна и за ябълки и круши в любителските градини, когато дръвчетата са на силни подложки.

При същите овощни видове може да се прилага и свободнорастяща корона.

Чашовидната корона става при праскови, но може и при кайсии, сливи и бадеми.

Ябълковите и крушовите дървета, които са присадени на слаборастящи подложки е препоръчително да се формират като вретено.

Крушовите сортове, които са със по-силен растеж, като Попска круша, Харденпонтова и някои други се формират като палмета с наклонени клони. Тази формировка е подходяща и за ябълки, които имат слаб или умерен растеж.

Подобрена етажна

Подобрената етажна корона се характеризира с водач и 5-7 скелетни клона със скелетни разклонения. Височината на стъблото на дръвчето е 50-60 см.

Долните 3-4 скелетни клона образуват етаж и обикновено израстват от съседни пъпки. За предпочитане е да са раздалечени на 10-15 см един от друг.

По-горните клони израстват поединично от водача, като се разполагат между клоните на етажа. Първият от тях е на разстояние 50-70 от първия етаж, а следващите - на 30-50 см един от друг.

На всеки скелетен клон от етажа се ставят по 3 скелетни разклонения, а на по-горните разположените - по 1-2 разклонения.

Скелетните разклонения трябва да растат навън и встрани от скелетните клони, насочени в сводните пространства, като се разполагат така, че да не се кръстосват и засенчват.

Първото разклонение на всеки клон е на 50-60 см от основата му, а следващите са раздалечени на 60-70 см едно от друго.

Посочените разстояния между скелетните части са ориентировъчни. Те са по-големи, когато растежът на дърветата е по-силен, а короната е прибрана и обратно.

Свободнорастящата става за всички

Този тип корона може да се прилага при почти всички овощни видове. Принципното различие при формирането на тази корона в сравнение с подобрената етажна корона се изразява в това, че дърветата се режат много слабо през първите години. Не се прилага никакво съкращаване на продължителите на скелетните клони и на водача.

След встъпването на дърветата в плододаване короните им постепенно се просветляват, а при затихване на вегетативния растеж - се прилага ограничаваща резитба.

В резултат на слабите резитби т. нар. младенчески период не се удължава и дърветата започват да плододават по-рано, отколкото ако им се прилага резитба за формиране на подобрена етажна корона.

Това че не се прилага никаква резитба през първите няколко години след засаждането на дърветата, може да доведе и в някои случаи и до влошаване на качеството на плодовете при първите няколко плододавания.

Затова при някои от видовете и сортовете се налага прилагането на подобрена етажна корона, тъй като съкращаването на продължителите на скелетните клони и водача през периода на формиране на короните е неизбежно.

При дюлята например, ако не се направи съкращаване, скелетните клони и разклонения може бързо да се огънат под тежестта на плодовете, което затруднява формирането на короната. Без съкращаване се получава огъване на скелетните части и при кайсията, която в млада възраст образува обикновено много силни прирасти.

Силни продължители се образуват и при някои черешови и сливови сортове, които се разклоняват слабо и в резултат на това се получава ненужно удължаване на скелетните части.

Формира се със слаби резитби

При формирането на свободнорастяща корона резитбата след засаждането е както при подобрената етажна корона. През следващите няколко години резитбите са слаби. Премахват се само клони и клонки, които израстват под остър ъгъл, разположени са вертикално и има опасност да се превърнат в конкуренти на скелетните части.

След всъпване на дърветата в плододаване резитбата за просветляване се засилва, при което се премахват клони и клонки, предизвикващи сгъстяване и засенчване на короните.

Формирането се извършва в продължение на 2-3 години. Препоръчително е при формирането да се подбират скелетни части, наподобяващи тези на подобрена етажна корона, без да се спазва строго правилното им разпределение. При затихване на растежа се извършва ограничаване на резитбата, с което се осъществява окончателно оформяне на короната.