Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това, според американски експерти.

Изследванията на опасността от глифозат не се провеждат за първи път, а констатациите на учените се различават понякога радикално. През последните 18 години специалисти от университета във Вашингтон проведоха нов метаанализ на изследванията и установиха, че връзката между глифозат и неходжкинов лимфом е много силна.

"Нашият анализ трябваше да даде окончателен отговор на въпроса дали глифозатът е канцерогенен", казва старшият автор на статията - професор Лиан Шепърд. "В крайна сметка съм убеден, че това със сигурност е вярно."

След проучване на епидемиологичната работа, публикувана между 2001 и 2018 г., екипът на професор Шепърд заключи, че въздействието на глифозат може да повиши риска от неходжкинов лимфом с 41%. Авторите разглеждат предимно човешки изследвания, но също така са взели предвид данните от експериментите върху животни.

В резултат на това те обработват информация за повече от 54 000 души, които са работили с глифозат - днес това е най-голямото проучване по тази тема.

Използването на глифозат в селското стопанство започва през 1974 година. Сега той е най-интензивно използваният хербицид от цялата селскостопанска биохимия. От 2000 г., когато патентът на Монсанто, който е открил бактерицидните свойства на това вещество, е изтекъл, неговите производствени обеми са нараснали още повече поради появата на аналози по света.

През 2015 г. СЗО признава веществото за „възможен канцероген“ за хората, като го определя като категория 2А. В проучване година по-късно ООН и СЗО стигат до обратното заключение.

През 2018 г. екип от учени от Финландия и САЩ доказаха връзката между наличието на пестициди при бременни жени и повишен риск от развитие на аутизъм при децата. По-специално, те говориха за инсектицид ДДТ, който вече е забранен.