В Русе пред журналисти еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел съобщи за нов пилотен проект на Европейската комисия. Програмата "Цифрова възможност" дава възможност за стажове до 2020 година за по четири-пет месеца на шест хиляди студенти от цяла Европа. Целта е да се покаже, че блокчейните, изкуственият интелект, киберпространството и киберсигурността са области, които носят перспективи за реализация.

Мария Габриел припомни, че днес в цяла Европа само 44 на сто от европейците имат основни цифрови умения, а след 2020 година 90 на сто от работните места ще изискват такива знания. Все повече ще говорим за изкуствения интелект, който ще направи работните места различни от сегашните, подчерта еврокомисарят.

Мария Габриел говори и за инициативата "Европейска седмица на програмирането", която се организира всяка година през октомври. В последното издание са се включили 2,4 милиона души за две седмици. Целта е до 2020 година 50 на сто от всички училища в Европа да са част от инициативата. Над 36 хиляди са вече участниците от България.

Еврокомисарят Мария Габриел е в Русе за участие в публичен дебат на тема: "Цифровите технологии: възможности и предизвикателства". Участниците обсъждат значението на цифровите технологии в нашето съвремие и търсят отговори на своите въпроси, свързани с цифровия единен пазар.

Мария Габриел се включи и в среща-дискусия "Младите европейци в дигиталния свят" с ученици посланици на Европейския парламент от Английската гимназия "Гео Милев". По-късно еврокомисарят ще посети Речно-информационен център Русе, където ще се запознае с дейността и функциите на Центъра за наблюдение на корабния трафик, хармонизиране на информационните услуги, мониторинг и заснемане на състоянието на речното дъно.