Kвалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си.

Липсата на обучени и квалифицирани кадри в селското стопанство е един от най-задълбочаващите се проблеми през последните години. Стига се до там, че фермери набират кадри от Украйна, Молдова и Турция.

В същото време модерните техники и новите технологии като прецизното земеделие и дигиталните решения навлизат с бързи крачки в реалността на българския земеделски производител.

За да успее да ги внедри в стопанството си и да ги прилага, така че да спечели от тях, той има нужда от задълбочени знания и практика. Това трябва да важи и за всички работещи с новите технологии във фермата, най-вече за механизаторите и агрономите в стопанството.

Инвестицията във високотехнологична техника изисква и добре обучен персонал, които да може да си служи с нея. И на този проблем вече има решение.

За да улесни стопаните и да им вдъхне кураж да се обърнат към иновациите и бързо развиващите се решения за по-успешно и устойчиво земеделие, НИК създаде специален обучителен център за прецизно земеделие – NIK Academy.

Вече втора година обучителен център NIK Academy преследва своята кауза да помага на земеделските производители да използват 100% от потенциала на своите оборудване и персонал, чрез обучение на кадри от агросектора.

„Едно от най-сериозните предизвикателства в земеделието днес е недостигът на добре обучени кадри и NIK Academy е нашето решение. Това е следващата крачка към повишаване на ефективността на работата в земеделския сектор!“ – това заяви управителят на НИК, Иво Куманов по време на приветственото си слово към гостите на семинара на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Благодарение на добрата екипна работа, на експертите от НИК, резултатите не закъсняха .

В академията за една година са преминали обучение над 550 специалисти от сектора, проведени са над 45 обучения, за над 80 български и чуждестранни компании.

В обучителния център се провеждат занимания с български и чуждестранни фермери за работа с иновативните технологии, новостите в прецизното земеделие, добри практики при торенето и грижа за посевите, предлагани от НИК, а темите на обученията са: Прецизно земеделие с Trimble - торене, сеитба и пръскане; Ефективно пръскане с Berthoud, Добри практики в торенето с AgroBalance и други.

През месеците февруари и март в академията всяка седмица се планират по две обучения за “Eфективно пръскане с Berthoud” и две обучения по „Прецизно земеделие с Trimble“.

NIK Academy не спират само с това. За да улеснят фермерите, от тази година се предлагат и изнесени обучения на място при клиента, както и специализирани обучения за собствениците и мениджърите в стопанствата.

Февруари 2019 г. е основополагащ месец за академията, тъй като в него, тя стартира своята партньорска програма с утвърдили се университети в България, предлагащи аграрни и агротехнологични специалности.